
Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)
Verdenshistoriens mest uigennemtrængeligt mørke og ultimativt koncentrerede dessertvin… Hvor hulen starter man historien om ældgamle og ikoniske Alvear Pedro Ximenez Solera 1830?
Vinen der som en af meget få har perfekte maksimale 100 point hos Guía Peñin.
Vinen der får El Bullis ex-sommelier til at svæve fredfyldt i vægtløs tilstand.
Vinen hvis intensitet overgår alt, Jancis Robinson nogensinde har oplevet (”You could spread it on toast.”).
Det er ikke mindst grundet denne uforglemmelige smagsbombe, at Bodegas Alvear hyldes som et af Spaniens bedste vinhuse, når det kommer til de søde specialiteter på den berømte drue, Pedro Ximénez.
De ældste komponenter af Alvears spektakulære flagskib stammer helt tilbage fra år 1830, sytten år før åbningen af Danmarks første jernbane! De ældgamle dråber er sidenhen blandet med senere årgange efter Solera-systemet.
I dag genopfyldes kun, hvad der tabes ved fordampning, og der sker kun meget få og yderst selektive aftapninger. Derfor har det færdige blend i gennemsnit hvilet over 100 år på amerikanske egetræsfade.
Skal du have en once-in-a-lifetime "oplever" til den søde tand? Vi er tildelt sølle seks (!!!!!!) 37,5 cl. halvflasker...
Servér den som en dessert i sig selv eller til chokolade, frugttærter, is og blåskimmeloste. For at få den fulde smagsoplevelse anbefaler Alvears kældermestre dig at nyde vinen ved moderat afkølede 10-12°C.
Hvordan smager Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske)?
Tykflydende og uigennemtrængelig mørk som Marianergraven med et magohnifarvet skær nær glassets kant… I næsen ubeskriveligt rig og intens med eksplosiv aromatisk duft af kakao, kaffelikør, cigarkasse, dadler, svesker figner, medicinsk urteekstrakt, kokos, nougat, engelsk lakrids, tjære og rosiner… WAUW! På tungen struktureret, fortættet fed, silkeblød, kompleks. Smagen er out-of-this-world med en ufattelig power og sødme, der på magisk vis forbliver elegant og balanceret i den uendelige eftersmag... Du milde for en uforglemmlig eliksir. Drik nu, eller gem i generationer!
Smagenoter
Cigarkasse
Kaffe
Kokos
Svesker
Tørret frugt
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Alvear Pedro Ximenez Solera 1830 37,5 cl (halvflaske) passer godt til...
Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry er en af tidens hotteste vintrends og derfor vil vi gerne tilbyde dig det bedste som den sydspanske vinregion har at byde på. Bodegas Alvear er det absolutte fyrtårn sigter efter, når det kommer til produktionen af Sherry. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for en sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er samtidig Spaniens næstældste vinproducent med en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der udvikler sig en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Flor’en er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Du finder disse aromaer i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1830, 1910 og 1927. Førstnævnte har scoret perfekte 100 points hos Guía Peñin og de øvrige høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang.
Bodegas Alvear har altid lagt stor vægt på at bevare familiens identitet og i dag er huset ejet af 8. generation med hele 50 familiemedlemmer. Forståeligt nok bliver størstedelen af produktionen drukket af Spanierne selv, mens den resterende del eksporteres til mere end 25 forskellige lande.
Til trods for, at Bodegas Alvear producerer noget af verdens bedste Pedro Ximénez – både i søde og tørre udgaver – er priserne forblevet relativt lave. Dette skyldes ikke mindst, at vinene ikke kan markedsføres som ”Sherry”, hvilket giver et kæmpe hug i priserne. Det gør kun glæden endnu større at skulle føre Bodegas Alvear-vinene hos Supervin!
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage