
Alvear Pedro Ximénez Fino en Rama 2018
Et spansk ikon. Den første vintage-Fino i moderne tid. Og en vidunderlig en af slagsen!
En Rama betyder frit oversat ”frisk fra fad”. Denne Fino er således minimalt filtreret og aftappet uden koldstabilisering, så du på bundlinjen står med klodens mest friske, vibrerende og autentiske Fino-type!
I århundreder har Montilla-distriktet levet en skyggetilværelse som Sherry-vinenes “hemmelige fætter”, men nu er det slut. Fino en Rama 2018, fra 100-point-ikonet Bodegas Alvear, har alt, hvad du drømmer om i stor Fino Sherry – og mere til.
Da Alvear skabte husets første vintage-Fino i 1998, var man mere end 10 år foran naboerne i Sherry-regionen. 26 år senere fører kvaliteten stadig an med ratings og velsmag i verdensklasse.
Perfekt til saltmandler, oliven og skinke samt tapas med fisk & skaldyr... Top notch Fino En Rama!
….
Nyd den som en pikant aperitif – eller til tapas, fisk og skaldyr, grønne oliven, mandler, saltede ansjoser, lette asiatiske serveringer, spanske skinker og oste. Servér ved 6-10°C
Hvordan smager Alvear Pedro Ximénez Fino en Rama 2018?
Ved opskænkningen præsenterer Fino En Rama 2018 sig sart citrusgul med gyldengrønne glimt... Fra glasset strømmer forrygende friske og klassisk Fino-pikante aromaer af kamilleblomst, havtang, saltet citrus, friske mandler, grønne æbler, stikkelsbær, friskbagt brød, mandarinskal og oliven… På tungen knastør, silkeblød og pikant med den herligste appetitvækkende citrus-mineralitet. Kort sagt en forrygende gærfrisk Fino en Rama. Saltvand, våde kalksten, nybagt brød og elegante urtestrejf løfter den lange eftersmag op i Alvears velkendte verdensklasse. Skal smages! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Smagenoter
Citron
Grønne æbler
Hø
Nødder
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Alvear Pedro Ximénez Fino en Rama 2018 passer godt til...
Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry er en af tidens hotteste vintrends og derfor vil vi gerne tilbyde dig det bedste som den sydspanske vinregion har at byde på. Bodegas Alvear er det absolutte fyrtårn sigter efter, når det kommer til produktionen af Sherry. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for en sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er samtidig Spaniens næstældste vinproducent med en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der udvikler sig en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Flor’en er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Du finder disse aromaer i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1830, 1910 og 1927. Førstnævnte har scoret perfekte 100 points hos Guía Peñin og de øvrige høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang.
Bodegas Alvear har altid lagt stor vægt på at bevare familiens identitet og i dag er huset ejet af 8. generation med hele 50 familiemedlemmer. Forståeligt nok bliver størstedelen af produktionen drukket af Spanierne selv, mens den resterende del eksporteres til mere end 25 forskellige lande.
Til trods for, at Bodegas Alvear producerer noget af verdens bedste Pedro Ximénez – både i søde og tørre udgaver – er priserne forblevet relativt lave. Dette skyldes ikke mindst, at vinene ikke kan markedsføres som ”Sherry”, hvilket giver et kæmpe hug i priserne. Det gør kun glæden endnu større at skulle føre Bodegas Alvear-vinene hos Supervin!
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener