Alvear Amontillado Carlos VII 37,5 cl (halvflaske)
Alvear Amontillado Carlos VII 37,5 cl (halvflaske)
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”97 points.” – Verema
"94 points. Wonderfully aromatic... Textbook amontillado from Montilla-Moriles" - Decanter
"94 point. Afsindigt smuk, afsindigt koncentreret amontillado fra Montilla-Montiles-distriktets eliteproducent ... afsindig kompleks og distingveret. Den penetrerer dine smagsløg med sine mange lag og hænger i munden i flere minutter." - Jyllands-Posten
”93 points. This is pretty impressive” – Robert Parker
“93 points. Carlos VII is a beauty…” – Jeb Dunnuck
“Alvears older Amontillados are exceptional” – Peter Liem
”High concentration… Long and never ending” – Jancis Robinson
Modnet over 25 år i Solera… Autentisk og anmelderrost Amontillado fra 100 point-producenten Alvear!
Selvom mange sikkert forbinder Amontillado med Sherry-vinene fra Jerez, så betyder navnet faktisk “som i Montilla”… Carlos VII er den originale, autentiske vare fra Montillas ældste og bedste vinhus!
Carlos VII tager udgangspunkt i en særligt fremragende Fino, der ved at gennemgå en længere periode med oxidativ lagring opnår den særlige, nøddeagtige Amontillado-karakter.
Dette sker ved, at floren (gæren som flyder på vinens overflade) efter knapt 10 år dør og synker til bunds, så vinen under de resterende 15-17 års modning udsættes for ilten i fadets øverste del.
Som resultat beriges topvinen med dyb farve og kompleksitet, mens alkoholen og intensiteten øges ved fordampning. Smagen? 100% out of this world…
Smagenote
Carlos VII præsenterer sig lys kastanjefarvet med et nobelt gyldengrønt skær… Allerede i næsen vildt spændende med aromatisk powerduft af havtang, friske og stødte æbler, pikante gærnoter, visnet kamilleblomst, tørrede abrikoser og figner, kakao, læder og gammelt apotek, brunet smør og nødder, møbellak, karamel og røget mineralitet… (GISP!!) Eller kort sagt duften af storhed! Vinen lægger sig som silke på tungen, mens smagen ruller sig koncentreret og komplekst ud. Svampe, ristede nødder, læder og kaffe med en ren, frisk og fokuseret understøm af gær, salt havtang og tørret frugt... Amazing Amontillado! Drik nu, eller gem +10 år.
Anmeldelser af Bodeags Alvear Amontillado Carlos VII
97/100 Verema
94/100 Decanter
"Carlos VII is a glorious copper colour, the product of its 30 or so years of age. It began as a fino, unfortified and aged under flor, and then oxidatively with the death of the flor. Wonderfully aromatic, with mahogany, vanilla, walnuts and muscovado sugar. In the mouth it’s piquant, citric, smooth and very long. Textbook amontillado from Montilla-Moriles. Tasted by: Sarah Jane Evans MW (at Montilla-Moriles: Regional profile tasting, 14 Aug 2023)"
94/100 Jyllands-Posten
"Afsindigt smuk, afsindigt koncentreret amontillado fra Montilla-Montiles-distriktets eliteproducent. Montilla-Montiles ligger 160 km nordøst for sherry-trekanten, og er således ikke nogen ægte sherry på papiret, men hvad gør det, når vinen er så afsindig kompleks og distingveret. Den penetrerer dine smagsløg med sine mange lag og hænger i munden i flere minutter. Den er lavet på 100 pct. pedro ximénez, ikke forstærket før lagringen, og den har fået lov til at modne i over 25 år i soleraen. Den har en utrolig havsalt karakter i både duft og smag og flot syrebalance, der tildeler den cremede vin harmoni og en salt-syrlig friskhed. Smagen har stadig en kraftfuld florkarakter lagt på lag af stødte æbler, hvid soya og valnødder. Der er sågar et strejf af saltlakrids, møbelpolitur, svampebouillon, læder, tobak og brændt karamel. Førsteklasses aromaspil og dybde her. Pris: 159,95 kr. v/ 6 fl. (375 ml), forhandler: Supervin"
93/100 Robert Parker
“The NV Amontillado Carlos VII has a medium/dark color, notes of toffee, roasted nuts and coffee, but finishes dry with great acidity and penetrating almond-paste-like flavors. This is pretty impressive”
93/100 Jeb Dunnuck
”The NV Alvear Amontillado Carlos VII is a beauty, with more elegance and purity than the Criadera A release. Caramelized citrus, honey, salted peanuts, hints of blue cheese, and tons of spice notes all flow to a powerful yet elegant sherry that has bright acidity and a beautiful finish. This release can be thought of as a very old Fino where the flor has died and sunk to the bottom of the barrel, exposing the wine to oxygen and oxidation, which concentrates the wine (and raises the alcohol).”
93/100 Guía Peñin
“Color: light mahogany, Aroma: sweet spices, acetaldehyde, nuts, Mouth: full, spicy, fine bitterness, nuances of earth”
92/100 James Suckling
“A pure pedro ximenez that has been finished beautifully with a swathe of grilled nuts and mahogany wood. The dry, walnut-flavored palate offers a dry finish with some fullness. Dried-mushroom flavors linger at the finish.”
92/100 Guía Repsol
“Appearance Mahogany colour. Clean and bright. Aroma Clean, crisp, honest, complex and intense aromas. Highlighting the fruits in liquor. Mouth Dry, wide, structured and tasty. Elegant aftertaste.”
18 / 20 Jancis Robinson
“Powerful, pungent and roasted. A bitter cocoa sensation, dried apricots and seaweed in a high concentration. It is both penetrating and pleasant at the same time. Very refined and fine, even with this level of concentration. Long and never ending.”
Nyd den som meditationsglas eller til røgvarer, tørrede oste, consommé-suppe, svampe og asiatiske serveringer samt til fjerkræ i enhver afskygning. Servér ved 12-14°C
Carlos VII Amontillado er fremstillet på Montilla-Moriles-distriktets grønne signaturdrue, Pedro Ximenez, som Bodegas Alvear høster fra egne kalkholdige Albariza-marker i «Sierra de Montilla». Vi taler absolutte topdruer fra 50 år gamle vinstokke i 570-650 meters højde. I udgangspunktet en Fino-type der ligesom i Jerez kun laves på den mest delikate, fritløbende most. Grundet druens naturligt høje sukkerindhold opnår vinen 15% alkohol ved normal gæring, altså uden behov for tilsætning af druedestillat. (I løbet af den over 25 år lange fadmodning koncentreres alkoholen yderligere til 19% ved fordampning)
Efter endt gæring omstikkes vinen til brugte 512 liters amerikanske egetræsfade, der fyldes med ca. 5/6 vin. Det frie luftlag øverst i hvert fad tillader, under kontrolleret temperatur og luftfugtighed, dannelsen af ”flor” – et flydende øvre lag af levende gærceller som under modningen forhindrer oxidering og giver vinen sin unikke, pikante Fino-karakter.
Carlos VII starter som en Fino. Efter 8-9 års fadlagring svinder det beskyttende øvre lag af gær gradvist bort, og med den resulterende iltpårvirkning skifter modningstypen fra biologisk til oxidativ lagring. I løbet af de næste 15-17 år, hvor vinen altså fadmodner oxidativt, koncentreres smagen, syren og alkoholen yderligere ved vandfordampning, mens vinen optager de komplekse, nøddeagtige noter, der kendetegner eksklusiv Amontilllado.
Modningen sker efter Solera-systemet, hvor egetræstønderne stables lagvist efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun vin fra de nederste og ældste tønder, det såkaldte solera-lag, og kun en del af tøndens indhold. Herefter fyldes der op med vin fra de næstældste tønder - og så fremdeles.
Restsukkerindhold: 1,5 gram pr. liter (tør)
Syreindhold: 6,50 gram pr. liter
Alkohol: 19 %
Om Bodegas Alvear
100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Bodegas Alvear er et af de mest prestigefyldte og internationalt anerkendte vinhuse i hele Andalusien. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er Spaniens næstældste og har en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der er udviklet en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes, der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Floren er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Det bruges i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen, søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1910 og 1927, der høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang. Som de eneste i verden fremstiller Bodegas Alvear Pedro Ximénez-vine på denne måde, der ellers altid fremstilles efter Solera-systemet.
Bodegas Alvear har altid lagt stor vægt på at bevare familiens identitet og i dag er huset ejet af 8. generation med hele 50 familiemedlemmer. Forståeligt nok bliver størstedelen af produktionen drukket af Spanierne selv, mens den resterende del eksporteres til mere end 25 forskellige lande.
Til trods for, at Bodegas Alvear producerer noget af verdens bedste Pedro Ximénez – både i søde og tørre udgaver – er priserne forblevet relativt lave. Dette skyldes ikke mindst, at vinene ikke kan markedsføres som ”Sherry