
Xavier Ventoux 2022
Xavier Ventoux 2022…. en populær og særdeles madvenlig rhône-favorit blandt danskerne!
Det ikoniske, skaldede Mont Ventoux rejser sig 1912 meter over Rhône-dalens vinmarker – et mytisk bjerg, der vækker minder om store danske cykelbedrifter og skønne sydfranske rødvine i samme åndedrag.
Fra den flotte 2022-årgang leverer 100-point-vinmageren Xavier Vignon et stærkt bevis på, at Ventoux-rødvin – i de rette hænder – kan måle sig med Châteauneuf-du-Pape, Gigondas og Vacqueyras. Og det til en brøkdel af prisen.
Med Châteauneuf-druerne Grenache og Syrah i hovedrollen – håndplukket fra op til 100 år gamle vinstokke – skaber Xavier en blød, frugtlækker og ekstremt madvenlig Ventoux. Smagen løftes yderligere af delvis fadlagring i 12 måneder, som tilfører vinen fine krydrede nuancer og ekstra dybde.
Servér den til næsten alt – fra bøffer og lam til lyst kød, burgers, simreretter, charcuteri og cremede oste. Xavier Ventoux klarer det hele. Nydes ved 16-18°C.
Xavier Ventoux er skabt på et udsøgt blend af 60% Grenache, 30% Syrah og 10% Mourvèdre, hvoraf både Grenache og Mourvèdre kommer fra op mod 100 år gamle vinstokke. Druerne plukkes fra omkring 60 små parceller 250-400 meter over havet. Dels fra i bakkerne neden for det legendariske ”skaldede bjerg” Mount Ventoux, dels fra højereliggende terrasser i det kalkstensholdige Dentelles de Montmirail. For at skabe en unik og kompleks smagsoplevelse lader Xavier Vignon druesorterne gære sammen. Vinen modner mestendels frugtbevarende på betontank, mens 5% opnår ekstra krydret dybde ved på små franske egetræsfade i 12 måneder.
Hvordan smager Xavier Ventoux 2022?
Xavier Ventoux 2022 præsenterer sig i glasset med dyb, mørklilla farve… Næsen åbner krydret og frugtig med aromaer af sorte kirsebær, skovjordbær, solbær og tørrede violer. Hertil kommer komplekse noter af provencalske urter, svesker, lakrids, mørk chokolade, vanilje, læder og et strejf af skovbund… I munden er vinen silkeblød og koncentreret med flot struktur og en moden, kraftfuld frugtprofil, der på fornem vis demonstrerer årgangens høje kvalitet. Eftersmagen er lang og krydret, flot afrundet af silkebløde tanniner... En af de største Ventoux-vine fra Xavier til dato – både hvad angår kraft og finesse! Drik nu, eller gem 6-8 år fra høståret.
Smagenoter
Blomme
Herbes de Provence
Solbær
Sort peber
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Ventoux 2022 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener





















