



Xavier Ventoux 2022
"96 points. Extraordinary" – Robert Parker Vintage Chart (årgangsskema, Sydrhône 2022)
"96 points. Superb" – Wine Enthusiast Vintage Chart (årgangsskema, Sydrhône 2022)
Sydrhônes bedste køb er historisk stor i den nye årgang...
Xavier Ventoux 2021 blev fortjent hyldet som en af markedets bedste rødvine under 100 kr. Og se lige anmeldernes årgangsbedømmelser for 2022!
100-point-stjernen Xavier baserer sin slubrende saftige kundefavorit på topdruer fra op mod 100 år gamle vinstokke nedenfor det 1912 meter høje og ”skaldede” cykelbjerg, Mont Ventoux!
Med Châteauneuf-druerne Syrah og Grenache i førersædet skaber Xavier skabt den blødeste, mest cremede og frugtlækre Rhône, der til prisen bjergsprinter fra alle konkurrenter på den store klinge!
Forrige årgang blev revet væk. Nu starter rivegildet om rekordlækre årgang 2022... Først til mølle!
Drik nu, eller gem 6-8 år fra høståret.
...
Nyd den til gode bøffer, lam, svinekoteletter, gourmet burgers, simremad, charcuteri og cremede oste. Servér ved 15-17°C
Hvordan smager Xavier Ventoux 2022?
Xavier Ventoux 2022 frister fed og intens mørklilla i glasset… Næsen er forrygende peberkrydret og frugtlækker med uimodståeligt solmodne aromaer af sorte kirsebær, skovjordbær, solbær og tørrede violer, der går smukt i spænd med komplekse provenceurter, svesker, engelsk lakrids, chokolade, vanilje, læder og spændende skovbundsnuancer.... Rhônevinen glider smooth som silke over tungen, mens smagen leverer en overlegen magtdemonstration af topåret helt særlige power og frugtkvalitet. Don't miss this!! Lang og perfekt krydret finish med elegante tanniner der ikke efterlader nogen smager i tvivl.... Xaviers Ventoux er aldrig oplevet større i glasset.
Smagenoter
Blomme
Herbes de Provence
Solbær
Sort peber
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Ventoux 2022 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.