



Xavier Ventoux 2020
Wauw for en Ventoux! Vi har også smagt den nye årgang af Xaviers alt for længe udsolgte kundefavorit og må give den franske anmelderduo helt ret…
Hvis ikke det her er Xaviers bedste Ventoux, så er den i hvert fald blandt topkandidaterne til titlen. Den lækre smag og de flotte 92 point afspejler både en exceptionelt talentfuld vinmager og et af Sydrhônes indiskutabelt store år.
Vores nok bedste rødvinsvalue er baseret på op mod 100 år gamle vinstokke nedenfor det 1912 meter høje og ”skaldede” cykelbjerg, Mont Ventoux!
Med Châteauneuf-druerne Syrah og Grenache i førersædet har 100-point-stjernen Xavier skabt et slubrende saftigt mesterværk, der til prisen kører fra alle konkurrenter i det allerhøjeste gear!
…...
Nyd den til gode bøffer, lam, svinekoteletter, gourmet burgers, simremad, charcuteri og cremede oste. Servér ved 15-17°C
Hvordan smager Xavier Ventoux 2020?
Ved opskænkningen intens mørklilla og inviterende fedmefuld… Fra glasset strømmer den umiskendelige duft af stor rød sydhône med de herligste nuancer af tørrede blomster, saftige vilde hindbær, solmodne brombær og sorte kirsebær, der smukt flankeres af generøs sort peber, provencegarrigue, engelsk lakrids, vanilje, læder og skovbundsmineralitet... I munden fed, smooth og silkeblød med enormt saftig bærfrugt og sitrerende frisk mineralitet i harmonisk favntag. Lang og herlig peberkrydret finish med et kækt lille tanninbid til farvel... Rasende lækker Sydhône til prisen! Drik nu, eller gem 6-8 år fra høståret.
Xavier Ventoux 2020 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener