
Xavier Ventoux 2019
Har Xavier i 2019 skabt sin hidtil bedste Ventoux? Topkvaliteten afspejler Sydrhônes største vintage i årevis med helt op til 95 point i tabellerne hos Wine Enthusiast og Robert Parker... det her er bare monsterlækker rødvin!
Vores nok bedste rødvinsvalue fra 100 point-Châteauneuf-kongen Xavier er baseret på op mod 100 år gamle vinstokke på det ”skaldede” cykelbjerg, Mont Ventoux! Med Châteauneuf-druerne Syrah og Grenache i førersædet har Xavier skabt et slubrende saftigt mesterværk, der til prisen kører fra alle konkurrenter i det allerhøjeste gear!
Nyd den til gode bøffer, lam, svinekoteletter, gourmet burgers, simremad, charcuteri og cremede oste. Servér ved 15-17°C
Xavier om årgangen: "2019 is a remarkable year . A vintage of heat but good balance. Which leads to concentration and savory texture. Grapes were harvested in a perfect sanitary state. Both technological and polyphenolic ripeness were close to perfect."
Hvordan smager Xavier Ventoux 2019?
Ved opskænkningen funklende mørk kirsebærrød med friske lilla nuancer.... Allerede i næsen herlig frugtmoden med 2019-årgangens rige duftunivers af tørrede blomster, hindbær, brombær og sorte kirsebær, der smukt flankeres af friskkværnet sort peber, provencegarrigue, lakrids, skovbundsmineralitet og tørret kød... I munden smooth og silkeblød med saftig bærfrugt og frisk mineralitet i perfekt favntag. Herlig peberkrydret finish med et kækt lille tanninbid til farvel... Rasende lækker Sydhône til prisen! Drik nu, eller gem 6-8 år fra høståret.
Xavier Ventoux 2019 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener