



Xavier Vacqueyras 2022 ØKO
Vacqueyras fra vilde 2022… Og tilmed blandt årets bedst bedømte hos Rhôneguruen Jeb Dunnuck!
Er du vild med Châteauneuf-du-Pape, måske bortset fra prisen, så kan vi på det kraftigste anbefale dig Xaviers 15 % alkoholtunge powervin fra op til 60 år gamle vinstokke i Vacqueyras.
I Sydrhône taler alle om 2022… Og nærmest som en selvfølge begår 100-point-winemakeren Xavier i den største årgang siden 2016 her en Vacqueyras, der målt på muskler og velsmag er snublende tæt på Gigondas og Châteaneuf-du-Pape. Og tilmed certificeret økologisk!
I forhold til 2021 booster Xavier den nye årgang med hele 25% Syrah, der føjer rank elegance og perfekt peberkrydderi til topårets rige, fede og generøse Grenache-frugt.
Great value? En triumf af en Vacqueyras? Det kan du stole på!
…….
Nyd den lækre Sydrhône til lammesteg, saftige steaks, and, flæskesteg, BBQ, kraftige tapas, gryderetter og modne oste. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Xavier Vacqueyras 2022 ØKO?
Vacqueyras 2022 står imponerende mørk kirsebærrød i glasset... Næsen lover sydrhône i den seriøse Châteauneuf-klasse herlig "big boy duft" af fed jordbærfrugt, saftige sorte kirsebær, engelsk lakrids, violer, masser af sort peber, provenceurter, lavendel og lidt kirsebærlikør, der løftes med dybe noter røget kød, læder, ristede kaffebønner og vanilje… I munden herlig opulent med peberkrydret powerfrugt der møver sig selvsikkert frem i verden og spiller flot op mod rhônevinens mægtige 15% alkohol... Afslutningen er lang, rosmarinkrydret og skovbundsmineralsk med silketanniner. Jep, der er meget stor Vacqueyras i glasset! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Xavier Vacqueyras 2022 ØKO passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener