
Xavier Vacqueyras 2023 ØKO
"Superb Vintage - Wine Enthusiast Vintage Chart (2023, Southern Rhône Reds)
Denne længe udsolgte kundefavorit er endelig tilbage i den flotte nye 2023-årgang…
Så er der Old Vines Vacqueyras fra økologiske topmarker nær den berømte kalkstensformation Dentelles de Montmirail!
Elsker du alt ved Châteauneuf-du-Pape – måske bortset fra prisen – råder vi dig kraftigt til at smage Xaviers 15 % alkoholtunge powervin fra op til 60 år gamle vinstokke i Vacqueyras.
2023 holder fanen højt efter sin udsolgte forgænger, der var blandt årets bedst bedømte Vacqueyras-vine hos Rhône-guruen Jeb Dunnuck.
100-point-winemakeren Xavier leverer endnu engang en rød sydrhône, der målt på muskler og velsmag kommer snublende tæt på Gigondas og Châteaneuf. Og tilmed certificeret økologisk!
I 2023 har Xavier smagt sig frem til et blend af 80 % silkeblød Grenache-frugt, der på klassisk vis balanceres med mørkfrugtede nuancer og peberkrydderi fra Mourvèdre og Syrah – sidstnævnte modnet på små franske barriquefade.
Resultatet er – ikke uventet – en triumf af en Vacqueyras fra en af Sydrhône dygtigste vinmagere!
…
Nyd den til grillet lam, vildtkød, steaks, kraftige simreretter, julemad, BBQ eller faste oste. Giv den gerne lidt luft i karaflen – og servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Xavier Vacqueyras 2023 ØKO?
Xavier Vacqueyras 2023 står mørk brombærrød i glasset… Næsen tager os direkte til Sydrhône med lækre, koncentrerede aromaer af provencekrydderier, sort peber, blomstrende lavendelmarker, modne brombær, sorte kirsebær og blommer, der gemmer på dybe antydninger af engelsk lakrids, røget kød, tobak, vanilje og ristede kaffebønner… I munden viser vinen sig fyldig og generøs med en silkeblød struktur og modne, dejligt afrundede tanniner. Den mørke, saftige og intense bærfrugt balanceres flot af krydrede elementer fra den delvise fadlagring samt en forfriskende mineralsk undertone fra terroiret ved kalkstensformationen Dentelles de Montmirail. Det her er rød rhône med både pondus og finesse – og lidt af et superkøb for fans af Châteauneuf-du-Pape. Drik den nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Smagenoter
Brombær
Herbes de Provence
Røg
Sort peber
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Vacqueyras 2023 ØKO passer godt til...
Hvordan er Xavier Vacqueyras 2023 ØKO fremstillet?
Xavier Vacqueyras 2023 er fremstillet på 80 % Grenache, 10 % Syrah og 10 % Mourvèdre fra økologisk dyrkede marker i den Cru-klassificerede appellation Vacqueyras. Grenache-druerne selekteres fra over 60 år gamle vinstokke på samme type rullesten, som kendes fra Châteaunuuf-du-Pape, mens Syrah og Mourvèdre kommer fra terroirs med ler og kalksten. Efter streng sortering i vinmarken gennemgår drueklaserne yderligere håndsortering samt 100 % afstilkning i vineriet, så kun absolut topfrugt finder vej til den færdige vin. De tre druer gærer separat på betontanke med 4 ugers macerationstid. Herefter modner Grenache og Mourvèdre i 6 måneder på frugtbevarende betontanke, mens Syrah-komponenten tilføres elegante krydderier fra modningen på ét år gamle franske barriquefade.
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener






















