Xavier Rasteau 2020
Xavier Rasteau 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”91 points. Full-bodied with round tannins. Balanced and flavorful finish.” – James Suckling
“Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape” – Robert Parker
”2020 Rhône | Vintage quality: Excellent” – Wine Searcher
James Suckling har ret… Der er enormt drøn på velsmagen i Xaviers Rasteau 2020, der hænger så insisterende længe i munden, at du snildt kunne forveksle eftersmagens stædighed og kvalitet med Châteauneuf-du-Pape.
Såvel vinmageren som terroiret er da også ”top notch”. Landsbyen Rasteau har siden 2010 brystet sig med samme elitære Cru-status som Sydrhônes dyreste vine fra Gigondas og Châteauneuf-du-Pape. Hemmeligheden er en optimal kombination af jordbund og beliggenhed...
"The village of Rasteau is located on the summit of a hill at an altitude of 200m, facing south and looking at the Dentelles de Montmirail. The vineyard is relatively sheltered from the mistral, and the soil is a blend of clay limestone, marl and sandstone." - Xavier
Grundet topåret 2020's generøse mørke frugtpower kan Xavier forkæle sin Rasteau på 25% helt nye barriques, uden at fadsmagen på nogen måde stjæler fokus. Det smager bare dyrt og mega luksuriøst på den gode måde!
Xavier styrer dig her sikkert mod et regulært Rhône-røverkøb. Det er altså ikke uden grund, at Robert Parker regner 100-point-stjernen for den største nulevende vinmager i Châteauneuf-du-Pape...
Smagenote
Ved ophældningen fed og mørk brombærrød i glasset… Næsen charmerer med ungdommelig frugt og klassisk terroirfornemmelse i form af provencalske garrique-urter, skovbund, tørrede blomster, saftige sorte kirsebær, brombær og solbærmarmelade, som følges elegant på vej af, sort peber, engelsk lakrids, tørret kød, chokolade og lidt ristede kaffebønner…. Rasteau 2020 er lækker smooth på tungen, og den generøse frugt breder sig flot ud i hele mundhulen. Eksotisk sweet spice, bløde tanniner samt fine mineralske anstrøg af sten og skovbund afslutter en flot, vedholdende og nuanceret Rhône-oplevelse, der uden at blinke byder Chateauneuf op til dans! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Rasteau 2020
91/100 James Suckling
“Rich and layered with aromas of cassis, raisins, ripe blackberries and some sweet spices. Full-bodied with round tannins. Balanced and flavorful finish.”
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildtkød, andebryst, julemad, barbeque, charcuteri og meditation. Servér ved 16-18°C.
Xavier Rasteau er fremstillet på 80% Grenache, 10% Mourvèdre og 10% Syrah fra udvalgte parceller i Rasteau. Høsten af hver enkelt parcel er tilpasset druernes smagsmæssige modenhed, som varierer efter markernes højdemeter, orientering samt jordbundsforhold, der her er domineret af hhv. mergel, kalksten og grus. For at opnå større kompleksitet lader Xavier de tre druesorter gære sammen, inden vinen modner på et afstemt mix af 25% nye franske barriquefade (medium toast), 25% mellemstore tonneauxfade samt 50% betontank (frugtbevarende).
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.