
Xavier Rasteau 2015
“A balanced, lengthy personality that will evolve...”
Sådan forudså Robert Parkers Rhône-anmelder ved vinens frigivelse for 4 år siden… og vi skal love for, at han fik ret i sin spådom.
Vinen smager simpelthen fantastisk lige nu... hvor den store og koncentrerede årgang 2015 for alvor begynder at folde sig ud, og hvor formatet stille og roligt nærmer sig langt mere kostbare topvine fra Chateauneuf-du-Pape.
Et ekstremt anbefalelsesværdig Rhône-køb fra 100-point vinmageren Xavier Vignon!
Smagenote
Mørk og farvemættet, næsten blæksort i glassets midte! Næsen skuffer ikke… Intens og velgørende duft af violer, sorte kirsebær, brombær og solbærmarmelade, som følges elegant på vej af sydfranske garrique-urter, peberkrydderier, lakrids og chokolade. I munden smooth og lækker med den store 2015-årgans opulente, kødfulde frugt for fuld udblæsning. Eksotisk sweet spice samt fine mineralske anstrøg af rust og grafit afslutter en flot og nuanceret Rhône-oplevelse, der giver mangen en Chateauneuf-du-Pape kamp til stregen! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Rasteau 2015
89-91+/100 Robert Parker
“I loved the 2015 Rasteau… Offers a stunning nose of ripe black cherries, dried herbs, spice and pepper. Rich, medium to full-bodied and layered, it has impeccable purity and a balanced, lengthy personality that will evolve.”
Vinen er fremstillet på 75% Grenache, 15% Syrah og 10% Mourvèdre fra 17 udvalgte parceller i Rasteau. Høsten af hver enkelt parcel er tilpasset druernes smagsmæssige modenhed, som varierer efter markernes højdemeter, orientering samt jordbundsforhold, der her er domineret af hhv. mergel, kalksten og grus.
For at opnå større kompleksitet lader Zavier de tre druesorter gære sammen, inden vinen modner på et afstemt mix af 25% nye franske barriquefade (medium toast), 25% mellemstore tonneauxfade samt 50% betontank (frugtbevarende).
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildtkød, andebryst, julemad, barbeque, charcuteri og meditation. Servér ved 15-17°C.
Om Xavier
“Xavier Vignon er formentlig en af de 2 mest anerkendte ønologer i Chateauneuf”
Robert Parker.
Den ønologiske konsulent Xavier Vignon er berømt i Chateauneuf du Pape, hvor han hjælper mere end hver anden vinproducent med winemaking, blending og sit gudsbenåede touch af "je ne sais quoi".
Ekspertisen er til at tage at føle på, for Xavier er manden bag flere 98-100 point vine fra højt profilerede producenter som Marcoux, Raymond Usseglio og Grand Veneur.
For sin højt skattede indsats Xavier lader sig gerne aflønne med partier og fade af særlig udsøgt vin. Disse vine modner, blender og aftapper han sidenhen i eget navn – og lancerer dem til priser langt under det normale, når man tager vinkvaliteten og anmeldelserne i betragtning.
Blandt Xaviers unikke kvalitetskriterier kan nævnes selektion af druer og vin efter højst mulig koncentration af mineralske salte.
Xavier Rasteau 2015 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.