



Xavier Lirac 2020
“Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape” – Robert Parker
Châteauneuf-du-Pape og Lirac er to sider af samme terroir, så du kan roligt forvente dig kæmpestor value i denne toprødvin fra Châteauneufs dygtigste vinmager ifølge Robert Parker.
Genboerne Lirac og Châteauneuf er kun adskilt af Rhônefloden. Reelt er det ét terroir med samme berømte rullesten (galets roulés), som flodens mægtige strøm af smeltevand efterlod sig og formede i mellemistiden. Rødvinene fra de to distrikter har da også masser af fællestræk - og med Xavier Lirac 2020 i glasset får selv eksperter deres hyr med at smage forskel på kvaliteten og kompleksiteten.
Og så gør det jo ikke så meget, at prisen for dette Best Buy er under den halve… Fremragende Sydrhône!
….
Nyd den til saftigt oksekød, lammesteg med kydderurter, vildt, andebryst og BBQ. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Xavier Lirac 2020?
Xavier Lirac 2020 står mørk kirsebærrød i glasset med næsten sort kerne... Næsen garanterer stor Sydrhône med indsmigerende duft af viol, knust sort peber, vilde hindbær, brombær og sorte svesker, der gemmer på flotte nuancer af lakrids, laurbærblad, skovbundsmineralitet, oliven, læder, chokolade og Provence-garrigue.... I munden smooth og frugtfyldig med masser af Rhône-karakter som modspil til de 15 % alkohol. Intensiteten smyger sig tæt op ad Châteauneuf-du-Pape, omend en frisk mineralsk undertone gør denne Lirac eminent læskende og fornøjelig at drikke! Lang finish hvor Xavier rammer den perfekte balancen mellem friskheden, bærfrugten, krydderierne og de slikefine tanniner. Lækker, lækker Lirac! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Smagenoter
Brombær
Herbes de Provence
Hindbær
Lakrids
Sort peber
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Lirac 2020 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.