



Xavier Lirac 2022
Hyldet af Robert Parker og James Suckling som en fremragende repræsentant for Lirac…Glæd dig bare til den nye, ”superbe” 2022-årgang!
Genboerne Lirac og Châteauneuf er kun adskilt af Rhônefloden. Geologisk set er det ét terroir med samme berømte rullesten (galets roulés), som flodens mægtige strøm af smeltevand efterlod sig og formede i mellemistiden.
Til trods for den store prisforskel er Châteauneuf-du-Pape og Lirac altså to sider af samme vinområde – og rødvinene fra de to distrikter har da også så store fællestræk, at selv professionelle vinkritikere kan have svært ved at smage forskel.
Du kan roligt forvente dig kæmpestor value i denne toprødvin, der tilmed kommer fra en af Châteauneufs mest anerkendte vinmagere ifølge Robert Parker… Fremragende Sydrhône!
….
Nyd den til saftigt oksekød, lammesteg med kydderurter, vildt, andebryst og BBQ. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Xavier Lirac 2022?
Xavier Lirac 2022 præsenterer sig dyb kirsebærrød med næsten sort kerne... Næsen lover seriøs Sydrhône med indsmigerende duft af viol, knust sort peber, vilde bær og sorte svesker, med dybere lag af lakrids, laurbær, skovbund, oliven, læder, mørk chokolade og klassisk Provence-garrigue... I munden smooth og frugtfyldig med masser af Rhône-karakter som modspil til de 15 % alkohol. Smagen og intensiteten smyger sig tæt op ad Châteauneuf-du-Pape, omend en frisk mineralsk undertone gør denne Lirac eminent læskende og fornøjelig at drikke! Eftersmagen hænger fornemt ved og toppes med tanniner og krydderier fra den 12 måneder lange, delvise fadlagring. Topkøb. Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Smagenoter
Brombær
Herbes de Provence
Lakrids
Sort peber
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Lirac 2022 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.