
Xavier Cotes du Rhône Rouge 2020
Côtes du Rhône er uden sammenligning Frankrigs mest alsidige og folkekære rødvin – og her viser 100-point-vinmageren Xavier Vignon, hvorfor! Masser af lækker charmefrugt, fløjlsbløde tanniner og en let krydret kompleksitet gør denne Côtes du Rhône 2020 utrolig madvenlig og nem at parre til alt fra steaks, simremad og tapas til pasta, pizza, lasagne og ost.
James Suckling blåstempler år efter år kvaliteten af denne populære rødvin, og selveste Jancis Robinson (Master of Wine) har sammenlignet vinen med Château Rayas’ 10.000 kroner dyre Châteauneuf-du-Pape:
At Xaviers Côtes du Rhône hæver sig over mange konkurrenter skyldes hans særstatus blandt topproducenterne i Châteauneuf-du-Pape og de omgivende landsbyer. Som ønologisk rådgiver for flere af Sydrhônes bedste vinhuse får Xavier ofte udsøgte vinpartier som del af aflønningen.
Druerne til denne intense super-Rhône kommer derfor fra næsten 100 år gamle Grenache-stokke, suppleret med Mourvèdre og Syrah fra henholdsvis 60 og 45 år gamle vinstokke.
Den perfekte Rhône til hverdag, hygge og fest… Nyd den til lam, saftige bøffer, svinekoteletter, flæskesteg, and, tapas, simreretter og oste. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Xavier Cotes du Rhône Rouge 2020?
Xaviers Côtes du Rhône 2020 flyder mørk kirsebærrød i glasset… Næsen lover supercharmerende Côtes du Rhône med indsmigrende aromaer af violer, skovjordbær, sorte kirsebær, plukkemodne blommer og brombær, som efter et par slyngture åbner flot op for herbes de provence, engelsk lakrids, sort peber, skovbund og søde krydderier… På tungen er vinen nærmest svævende smooth med elegant kølig mineralitet og venlig charmefrugt i skøn forening. Smagen er imponerende intens og nuanceret. Fløjlsbløde tanniner og delikate krydderier runder en dejlig Rhône-oplevelse af. Det kan ikke gøres bedre! Drik nu, eller gem 4-6 år fra høståret.
Smagenoter
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Cotes du Rhône Rouge 2020 passer godt til...
Hvordan er Xavier Cotes du Rhône Rouge 2020 fremstillet?
Vinen er fremstillet på 85% Grenache, 10% Syrah og 5% Mourvèdre, som håndhøstes fra mere end 200 parceller på 25 unikke terroirs i Sydrhône. Kvaliteten fra de meget gamle vinstokke er helt exceptionel for prislejet… Således er Grenache-stokkene næsten 100 år gamle og Mourvèdre over 60 år, mens Syrah holder en gennemsnitsalder på 45 somre (!!!) Vinen er fremstillet i en ren og autentisk stil med frugtbevarende gæring og realtivt kortvarig modning, heraf 80% på betontank og 20% på egetræsfade.
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener

























