





Xavier EXTRA Rouge
‘’This multi-vintage wine, with all its finesse, reveals a silky and fruity texture.’’ – Xavier
Kalder fans af Xavier og Châteauneuf-du-Pape – denne unikke rødvin må I ikke gå glip af!
EXTRA ROUGE er et raffineret multi-vintage blend fra superåret 2016 og 2017 – skabt af 100-point-stjernen Xavier Vignon på lige dele Grenache, Syrah, Mourvèdre, Caladoc og Viognier.
Druerne selekteres fra nogle af de fineste terroirs i det sydlige Rhône: Mourvèdre fra kalkstensjord, Grenache og Syrah fra sandede marker, mens Caladoc og Viognier høstes fra parceller med ler over kalksten.
De to årgange vinificeres og modnes først hver for sig. Herefter komponerer Xavier det endelige masterblend, som lagrer hele 30 måneder i det specialdesignede Vinarium – en unik, skræddersyet trætank, hvor fem små fade med Châteauneuf-du-Pape INTRA samtidig modner. Den naturlige afgivelse af aromaer og krydderier fra INTRA-fadenes ydersider til den omgivende EXTRA skaber en vin med stor kompleksitet, struktur og lagringspotentiale – et unikt mesterværk fra Rhône.
...
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildtkød, andebryst, julemad, barbeque, charcuteri og meditation. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Xavier EXTRA Rouge?
Xavier EXTRA Rouge præsenterer sig flot kirsebærrød med diskrete teglstensreflekser nær glassets kant… Næsen lover rhônevin af meget høj klasse med elegant parfumerede aromaer af solmodne skovjordbær, kirsebær, viol og brombær, der gemmer på fine strejf af peber, røget kød og tørret timian. Med lidt luft fornemmes en eksotisk undertone af abrikos fra Condrieu-druen Viognier, mens udsøgte krydderier fra Châteauneuf-du-Pape-fadene fuldender duftbilledet… I munden er vinen næsten burgundisk silkeblød med perfekt afrundede, modne tanniner. Smagen balancerer elegant mellem frugtdybde, let fadkrydderi, moden kompleksitet og en let saltet mineralitet i den lange, spændende finish. En mesterlig rød rhônevin der formår at være nytænkende – og samtidig tro mod sit terroirmæssige ophav. Fremragende! Drik nu, eller gem frem til 2035.
Smagenoter
Blomme
Herbes de Provence
Røde kirsebær
Sort peber
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier EXTRA Rouge passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Allergener