



Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes BIO 2020
Efter måneder i restordre tilbage i ny imponerende powerårgang med 15% alkohol… Unik Côtes du Rhône-kvalitet 2020 fra tudsegamle, økologisk dyrkede vinstokke!
Præcis som James Suckling er vi dybt imponerede over den saftige kombination af frugtfylde og friskhed, som 100 point-stjernen Xavier her tryller frem fra helt op mod 100 år gamle vinstokke.
Topønologen Xavier er fanatisk med kvalitet. Druerne til Cuvée Vieilles Vignes bliver således analyseret for deres indhold af mineralske salte, så kun den mest smagfulde frugt finder vej til denne slubrende saftige Sydrhône.
Et af prisklassens smukkeste alternativer til de langt dyrere rødvine fra Châteauneuf... Kvaliteten fra de gamle vinstokke er helt enkelt i topklasse!
….
Nyd den til grillet lam og oksekød, and, flæskesteg, charcuteri og modne oste. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes BIO 2020?
Ved ophældningen utroligt indbydende med sin mørke kirsebærrøde farve... Næsen er ungdommelig frugtrig med lækker duft af provencalske garrigueurter, tørrede røde blomster, vildehindbær, væltet peberkværn, skovjordbær, blomme og solmodne brombær, der åbner smukt op for lakrids, skovbund og varme middelhavskrydderier... På tungen fed, blød og lækker med masser af peber og tørret kød under så saftig en powerfrugt, at glasset er umuligt at holde fra munden. Flot koncentration og en helt forrygende friskhed i den lange, elegant urtekrydrede eftersmag.... Der er gearet en smule og for fylden og poweren i 2020, som derfor når rekordtæt på de dyre rødvine fra Châteauneuf! Drik nu, eller gem 6-8 år fra høståret.
Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes BIO 2020 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Vægt
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage