Xavier Côtes du Rhône Blanc 2023
Xavier Côtes du Rhône Blanc 2023
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”A fresh, fruity and mineral wine’’ – Xavier Vignon
Ufattelig value fra Châteauneuf-du-Pape-kongen Xavier, der kan andet end at lave store rødvine.
Nu er det endelig lykkedes at få flasker af hans fortryllende aromatiske hvide Côtes du Rhone – fremstillet på druer fra helt op til 100 år gamle vinstokke!
I takt med at vinstokkene ældes, producerer de færre druer. Til gengæld ryger smagsintensiteten i vejret og det kan i dén grad smages.
Hvidvinen er skabt på de lokale favorit-druesorter Viognier, Grenache Blanc og Rousanne, som i dugfriske årgang 2023 vækkes til live med 10% af den ultrafriske druesort Picpoul. Et genialt træk fra Xavier der dermed balancerer hvidvinens aromatiske tropefrugt med masser af friskhed og mineralitet.
Som et ekstra krydderi gærer og modner de 20% Roussanne på mellemstore franske egetræsfade, der føjer spændende dybde og kompleksitet til smagen.
Hvidvin fra Rhône er udsøgt specialitet, der nydes alt for sjældent. Nu har du chancen for at opleve den fra en af områdets bedste producenter!
Smagenote
Hvidvinen præsenterer sig brillant strågul med et ungdommelige gyldengrønt skær… I næsen aromatisk og ekspressiv med lavendel, orangeblomst og abrikosnoter fra den høje andel Viognier. De øvrige tre druer bidrager med spændende nuancer af citrusmineralitet, æble, pære, fennikel og honning. I munden er vinen fyldig, cremet og let tropisk med en skøn underliggende friskhed til at skabe balance. Den lange eftersmag slutter flot af med en herlig salt mineralsk undertone. Drik nu, eller gem 4-5 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Côtes du Rhône Blanc
90/100 Jeb Dunnuck (årg. 2018)
”From higher elevation vineyards, the 2018 Côtes Du Rhône Blanc is another terrific white from Xavier. Plenty of white peach, flowers, and honeysuckle as well as notable minerality all flow to a medium-bodied white that has good acidity, impeccable balance, and a great finish. Clean, pure, and classic are the buzzwords here.”
Anbefales til stegte fisk og skaldyr, fjerkræ, lyst kød, smør- og flødesaucer, svampe samt gedeost. Servér ved 10-12°C
Vinen er lavet på et klassisk aromatisk Rhône-blend af 40% Viognier, 30% Grenache Blanc og 20% Roussanne, der i dugfriske årgang 2023 tilføres et perfekt mundrensende pift med 10% af den ultrafriske druesort Picpoul. Druerne til Xaviers hvidvin høstes fra meget gamle vinstokke, hvoraf de ældste er mere end 100 år gamle. Jo ældre vinstokkene bliver, desto færre druer producerer de. Til gengæld er smagskoncentrationen helt i top! Jordbunden på markerne i det nordlige Vaucluse består hovedsageligt af ler og kalksten, hvilket både friskhed og syre til den fyldige hvidvin.
I vineriet gæres hver druesort for sig, så de unikke aromaer bevares. Efter afstilkningen koldmacererer druerne for at overføre drueskindets lækre frugtaromaer til mosten. Roussanne gærer og modner på mellemstore egetræsfade, mens de øvrige druesorter vinificeres med temperaturstyring på ståltank.
Om Xavier Vignon
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.