



Xavier Côtes du Rhône 2023
Jancis Robinson – en af verdens største vinpersonligheder – har for nyligt sammenlignet Xaviers Côtes du Rhône med 10.000 kroner dyre Château Rayas og kaldt vinen ”Very good value” ved £18 ~ 150 DKK.
Nu er samme vin landet i den ekstra frugtfriske 2023-årgang, der roses til skyerne af blandt andre Wine Enthusiast.
"Superb Vintage" - Wine Enthusiast Vintage Chart (2023, Southern Rhône Reds)
Man kunne næsten mistænke 100-point-winemakeren Xavier for at spædet denne nye Côtes du Rhône til med lidt Châteauneuf-du-Pape, for DK’s bedste Rhône-køb er tilbage i absolut topform.
Som rådgiver for mange af Sydrhônes bedste vinhuse lader Xavier sig ofte aflønne med udsøgte vinpartier, som han sælger langt under normalprisen for tilsvarende kvalitet. Derfor er din value unik.
Således kommer druerne fra denne intense super-Rhône fra næsten 100 år gamle Grenache-stokke, der suppleres med 30 % Syrah fra omkring 45 år gamle vinstokke.
Resultatet er value i verdensklasse… Glæd dig til at opleve 2023-udgaven!
Den perfekte Rhône til hverdag, hygge og fest… Nyd den til lam, saftige bøffer, svinekoteletter, flæskesteg, and, tapas, simreretter og oste. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Xavier Côtes du Rhône 2023?
Xavier Côtes du Rhône 2023 funkler mørk kirsebærrød i glasset… Næsen lover frugtlækker rød sydrhône med solmodne aromaer af saftige skovjordbær, sorte kirsebær og plukkemodne blommer, der gemmer på fine florale overtoner af viol og lavendel. Dertil kommer spændende dybe noter af sort peber, pikante provenceurter, engelsk lakrids, skovbund og søde krydderier… Teksturen er nærmest svævende smooth på tungen, hvor smagsløgene forkæles med masser af saftige røde og mørke bær. Charmefrugten toppes med fine urtekrydderier, peber og kompleks skovbundsmineralitet. Imponerende detaljerig og intens for en ”almindelig” Côtes du Rhône. Fløjlsbløde tanniner runder denne smukt balancerede Rhône-oplevelse af. Hands down, det fås ikke bedre i dette hverdagsprisleje! Drik nu, eller gem 4-6 år fra høståret.
Smagenoter
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Côtes du Rhône 2023 passer godt til...
Hvordan er Xavier Côtes du Rhône 2023 fremstillet?
Vinen er i 2023 fremstillet på 70 % Grenache og 30 % Syrah, som håndhøstes fra mere end 250 parceller i Sydrhône. Kvaliteten fra de meget gamle vinstokke er helt exceptionel for prislejet… Således er Grenache-stokkene næsten 100 år gamle, mens Syrah holder en gennemsnitsalder på 45 somre (!!!) Vinen er fremstillet i en ren og autentisk stil med frugtbevarende gæring og relativt kortvarig modning, heraf 80 % på betontank og 20 % på egetræsfade.
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage

























