



Xavier Côtes du Rhône 2020
Anmelderne har talt. Man kunne næsten mistænke 100-point-winemakeren Xavier for at have puttet Châteauneuf-du-Pape i sin nye Côtes du Rhône, for DK’s bedste Rhône-køb er vildere en nogensinde i den ekstremt flotte årgang 2020.
Vores mest populære franske rødvin er nærmest hysterisk frugtlækker, og balancen mellem smoothness, power, krydderi og friskhed får hjemlige og internationale vinkritikere – fra James Suckling og Natalie Maclean til Master of Wine Jancis Robinson – til at måbe over den lave pris.
Sidstnævnte er så begejstret, at hun kalder Xavier Côte de Rhône 2020 for "Very good value" ved £18 (155 kroner) – og sammenligner vinens stil med den omkring 10.000 kroner dyre Chateau Rayas Châteauneuf-du-Pape!
Du finder ikke mage til prisen! Når Xaviers Côtes du Rhône hæver sig højt over alle konkurrenter, så skyldes det hans særstatus blandt topproducenterne i Châteaneuf-du-Pape og de omgivende landsbyer.
For sin tjans som ønologisk rådgiver for mange af Sydrhônes bedste vinhuse lader Xavier sig nemlig ofte aflønne med udsøgte vinpartier, som han sælger langt under normalprisen for tilsvarende kvalitet. Derfor er din value unik!
Således kommer druerne fra denne intense super-Rhône fra næsten 100 år gamle Grenache-stokke, der suppleres med Mourvèdre og Syrah fra hhv. 60 og 45 år gamle vinstokke.
Resultatet er value i verdensklasse år efter år… 2020 er ingen undtagelse!
Den perfekte Rhône til hverdag, hygge og fest… Nyd den til lam, saftige bøffer, svinekoteletter, flæskesteg, and, tapas, simreretter og oste. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Xavier Côtes du Rhône 2020?
Ved ophældningen funkler Xavier Côtes du Rhône 2020 fed og mørk kirsebærrød i glasset… Næsen lover eksemplarisk rhônevin med frisk, solmoden og særdeles veloplagt duft af viol, vilde brombær, saftige skovjordbær, sorte kirsebær og plukkemodne blommer, som efter et par slyngture giver plads pikante provenceurter, engelsk lakrids, masser af stødt sort peber samt skovbund og søde krydderier… Rødvinen glider nærmest svævende smooth henover tungen, hvor rødvinens elegante krydderier og mineralitet toppes med spandevis af solmoden og venlig charmefrugt. Smagen er imponerende intens og nuanceret for prislejet. Fløjlsbløde tanniner og delikate krydderier runder en dejlig Rhône-oplevelse af. Det kan ikke gøres bedre! Drik nu, eller gem 4-6 år fra høståret.
Xavier Côtes du Rhône 2020 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Proptype
Emballage
Allergener