Xavier Cornas 2000 i trækasse
Xavier Cornas 2000 i trækasse
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”With its generous and complex wines, the 2000 vintage was a great success for the Cornas appellation.” – Xavier Vins
Wauw… Hvilken grandiøs, generøs og kompleks Cornas fra 100-point-stjernen Xavier! Nu har du en unik chance for at smage moden Nordrhône i topklasse med op mod 25 år på bagen….
“Astonishing discoveries, unique treasures and carefully conserved and rediscovered vintages.”
Sådan præsenterer 100-point-stjernen Xaviers sin eksklusive ”Private Collection”, hvorfra han nu lancerer en stribe unikke Cornas-kælderskatte fra årgangene 1994, 1996, 1997, 2000 og 2001.
En verdensklassevin der først i 2022 er kommet på flaske - og derfor har helt ny prop og perfekt stand. Hvordan kan det lade sig gøre?
Præcis som de andre vine i den eksklusive Private Collection har denne Cornas tilbragt årtier i kælderen hos et af de mange Rhône-topnavne, der kender Xavier som en Rhônedalens mest berømte vinmagere.
En næsten kulsort farve vidner om en bevidst langsigtet vinfremstilling. Druernes ekstra lange macerationstid har krævet ekstra lang blødgøring på nye og brugte fade getræsfade og tank, men nu viser den modne vin sin tårnhøje klasse!
Smagenote
Ved ophældningen mørk kirsebærrød med moden kant… Næsen byder på klassisk Cornas med dyb velduft af brombær, solbær og kirsebær, der gemmer på spændende komplekse strejf af lakrids, oliven, sort peber, læder og skovbund… Teksturen er elegant med flot viberende frugt, der finder smukt sammen med mineralsk granit, fadkrydderier og modne kældernoter. Herlig mundrensende og peberkrydret finishret finish! Drik nu, eller gem +35 år fra høståret.
Nyd den til peberbøf, rosa lam, andebryst, vildtkød, gris, svamperetter og modne oste. Servér ved 16-18°C
Vinen er fremstillet på 100% Syrah fra Cornas’ stejle granitskråninger, som er formet af Rhônefloden mægtige vandmasser. Mosten af de hele, håndhøstede drueklaser er gæret med meget lang macerationstid, hvilket i samspil med frugtens høje kvalitet har givet vinen sit ekstra flotte gemmepotentiale. Modnet på store nye og brugte fade frem mod aftapningen i 2022.
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.