Xavier Chateauneuf du Pape XV 2019
Xavier Chateauneuf du Pape XV 2019
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”91-93 points. Full-bodied and concentrated…” – Robert Parker
Back off Beaucastel. Verdens største vinanmelder har ret. Med 15% alkohol og hele 55% af powerdruen Mourvèdre er der ektra smæk på smagen i Xaviers nye XV 2019.
Med undtagelse af ikoniske Château de Beaucastel hører man alt for sjældent sjældent om Châteauneuf med overvægt af den dybe og komplekse rødvinsdrue Mourvèdre.
Denne skammelige mangel råder 100-point-stjernen Xavier i den grad bod på med sit brag af en mørkfrugtet og peberkrydret ”Neuf”, som ovenikøbet er til at betale for penge!
Gemmepotentialet rækker snildt 10 år ellere mere ud i fremtiden, men allerede nu smager vinen helt fantastisk… Kæmpe anbefaling herfra!
Smagenote
Ved serveringenen sejler XV 2019 fed og dramatisk mørk rundt i glasset… Næsen varsler stor Châteuneuf med duft af knuste tørrede violer, engelsk lakrids, lavendel, sorte kirsebær og brombær, der giver plads til komplekse undertoner af sorte oliven, garrigue-urter, tjære, læder og trøfler samt eksotiske strejf af fadkrydderi… Wauw! I munden rig, fuldfed og generøs med en udpræget mørkfrugtet smag der dog aldig kammer over og bliver tung. Hele molevitten kulminerer i en vidunderligt kompleks, minutlang finish med perfekt afstemt tanninbid. Xaviers største XV? Døm selv... vi er ikke i tvivl. Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
Anmeldelser af Châteauneuf-du-Pape XV 2019
91-93/100 Robert Parker
”Hints of asphalt and black olive accent condensed black cherry fruit on the nose of the 2019 Chateauneuf du Pape XV. It's full-bodied and concentrated on the palate, marked by hints of toasty cedar and framed by ripe tannins that linger on the finish.”
Det er oplagt at bruge XV til rødt kød med kraftige saucer. Vinen matcher også fint fede retter med svinekød og and. Prøv den f.eks. til filet mignon. Serveres ved 15-17 °C.
Vinen er i årgang 2019 fremstillet på et mørkt powerblend af 55% Mourvèdre, 40% Grenache og 5% Syrah. De tre druesorter vinificeres separat, inden vinens 12 måneder lange modning. 80% i betonkar og 20% på fad. XV’en skiller sig ud ved, at markerne ligger køligere og nordligere. Det sikrer elegancen og friskheden i den topanmeldte pavevin!
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag.
Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen.
Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte en af vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart.
I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (Xavier laver flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på.
Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.