
Xavier Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2021
James Suckling siger det ligeud – man skulle ikke tro, at denne komplekse, krydrede kraftkarl af en mørkfrugtet Châteauneuf-du-Pape stammer fra den på papiret relativt lette årgang 2021!
Men Xavier tager gerne vejrgudernes udfordringer op – og leverer endnu en gang en Châteauneuf-du-Pape, der hæver sig milevidt over normalen. Beviset finder du her i hans store flagskib, Cuvée Anonyme!
Xavier er så respekteret for sine evner, at to ud af tre vinbønder i Châteauneuf betaler ham for at hjælpe med at forbedre deres egne vine. Det er Xavier, de går til, når alt skal være perfekt!
"Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape" - Robert Parker
Her leverer Xavier en af årgangens bedste og mest koncentrerede rødvine fra hele Sydrhône – og med prisen in mente er kvaliteten stort set uden for konkurrence.
Nyd den til lam, oksekød, vildt, andebryst, pebersauce, julemad og BBQ. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Xavier Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2021?
Cuvee Anonyme 2021 imponerer i glasset med sin tætte, brombærmørke farve... I næsen har Xavier-flagskibet fuld knald på de mørkfrugtede aromaer af solbær, sorte kirsebær, brombær og lakrids, der indhylles i spændende elegante strejf af lavendelmarker og garrigue fra det sydfranske terroir. Sort peber, mineralsk skovbund, røget kød og chokolade fuldender duftbilledet med rå mængder krydderi og kompleksitet... Vinen glider kødfuld over tungen med en fyldig, smooth og perfekt afbalanceret powerfrugt. Gigantisk finish med fine mineralske nuancer, provencalske laurbærblade og ristede kaffebønner fra fadet. Kompleks, elegant og hamrende drikkevenlig. Sådan skal stor ”neuf” smage! Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
Smagenoter
Brombær
Chokolade
Herbes de Provence
Røg
Sort peber
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener