





Xavier Châteauneuf-du-Pape 1999 i trækasse
25 års kælder-release fra Xavier Vignon… Châteauneuf-du-Pape på 100% Grenache fra kongeåret 1999. How about that!
Hvem gemmer en vin på fad- og betontank i 25 år!? Det er unikke flasker som denne, der gør, at Robert Parker ikke tøver med at udråbe Xavier Vignon som en af de bedste vinmagere i hele Châteauneuf-du-Pape.
Efter årelang ventetid er det lykkedes os at få fingre i endnu en eftertragtet og perfekt drikkemoden ”Back Vintage” fra Xaviers egen Private Cellar Collection… Og hvilken én af slagsen! Denne årgang 1999 følger i kølvandet på tidligere tildelte småpartier af årgang 1972 og 2000, der begge blev revet væk på meget kort tid.
Forvent en vin i sit livs topform… I kraft af, at Xavier på smarteste vis ikke har flasket vinen før 2023, så har den ikke udviklet sig med nær samme hastighed som hvis den var flasket i 1999. Vinen bliver frigivet nu, hvor Xavier mener at den er drikkemoden, men du kan nemt gemme den 30 år fra høståret. Du vil blive overrasket over friskheden i frugten, der på magisk vis smelter sammen med dybe skovbundsnoter, peber og røget kød.
Vores årelange venskab med Xavier giver nu os mulighed for at tilby et stærkt begrænset parti af denne drikkemodne skatkammervin, der ved køb af 6 flasker leveres i original 6-stk trækasse. Skal du have en vinoplevelse, der aldrig går i glemmebogen, så skal du slå til nu.
Nyd den modne Chateauneuf du Pape til fuglevildt, tapas, lam, svampe – eller som meditationsvin i verdensklasse. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Xavier Châteauneuf-du-Pape 1999 i trækasse?
Den 25 år gamle Châteauneuf-du-Pape præsenterer sig med en intens mørk blommerød farve, der har lette orange strejf i kanten... Gudeskøn næse med aristokratisk elegance og frugtkoncentration, der overvælder sanseapparatet med oceaner af rød, sort og tørret bærfrugt i, der indhylles i en potpourri-buket af roser, lavendel og violer. Det hele bindes sammen med krydrede kældernoter af garriqueurter, chokolade, læder, tørret kød, lakrids, mineralske trøfler og regnvåd skovbund... Vinen smelter silkeblød og smagskoncentreret på tungen, hvor verdensklassefrugten på unik vis rummer både friske og nobelt modne smagsnuancer af den allerlækreste skuffe! Utallige fine smagsnuancer overvælder i den forrygende lange frugtlækre finish, der klinger af med lakridset dybde, uforglemmelig mineralitet og urteagtig elegance. Vinen er frigivet drikkemoden, men den kan snildt gemmes i 30 år fra høståret.
Smagenoter
Solbær
Sort peber
Svampe
Tørret frugt
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Châteauneuf-du-Pape 1999 i trækasse passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener