
Xavier Chateauneuf du Pape Rouge Cuvée Anonyme 2012
Rigtig Chateauneuf du Pape har alder. Som ung kan rødvinene være svære at skelne fra Sydrhône i almindelighed, men med årene træder kvalitetsforskellen tydeligt frem.
Kun umådelig stor Chateauneuf kan modnes til så ekstraordinær en kvalitet som denne perle fra Xavier. Flagskibet Cuvée Anonyme er ikke bare en stor og fyldig Rhône vin. Det er en hyper kompleks og mineralsk gudedrik – der trods ungdommens topanmeldelser er i sin bedste form nogensinde.
Nyd vinen til lam, rødt oksekød, vildt, andebryst, svampe og modne oste. Servér ved 16-18°C.
Denne store Chateauneuf du Pape gemmer på et fintunet blend af 65% Grenache, 25% Mourvèdre, 8% Counoise samt en smule Vaccarèse og Muscardin. Vinens ekstraordinære klasse beror i særdeleshed på koncentrerede Grenache-druer fra mere end 100 år gamle vinstokke fra det nordlige Chateauneuf-du-Pape. Udbyttet herfra er ekstremt lavt, og der går mere end en meter vinplanter pr. flaske vin!
Den ønologiske konsulent Xavier Vignon er berømt i Chateauneuf du Pape, hvor han hjælper mere end hver anden vinproducent med winemaking, blending og sit gudsbenåede touch af "je ne sais quoi".
Ekspertisen er til at tage at føle på, for Xavier er manden bag flere 98-100 point vine fra højt profilerede producenter som Marcoux, Raymond Usseglio og Grand Veneur.
For sin højt skattede indsats Xavier lader sig gerne aflønne med partier og fade af særlig udsøgt vin. Disse vine modner, blender og aftapper han sidenhen i eget navn – og lancerer dem til priser langt under det normale, når man tager vinkvaliteten og anmeldelserne i betragtning.
Blandt Xaviers unikke kvalitetskriterier kan nævnes selektion af druer og vin efter højst mulig koncentration af mineralske salte.
Hvordan smager Xavier Chateauneuf du Pape Rouge Cuvée Anonyme 2012?
Mørk og tæt i glasset med et modent skær af tegl. I næsen blander sydfranske dufte af timian og lavendel sig med kirsebæressens, brombær og vilde hindbær, mens komplekse noter af skovbund, tørret kød, lakrids, tobak og vanilje åbenbarer sig lidt efter lidt. I munden fyldig og koncentreret med gådefuld mineralitet gemt under en ”komfi” dyne af fed, fuldmoden bærfrugt. Afslutningens komplekse lag overrumpler som vindstød fra mistralen… Sofistikeret, kompleks – ja, rent ud sagt vidunderlig! Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
Xavier Chateauneuf du Pape Rouge Cuvée Anonyme 2012 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener