Xavier Châteauneuf du Pape 2021
Xavier Châteauneuf du Pape 2021
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“93 points. A super effort…” – Robert Parker
“93 points. Good weight and body on the palate…” – Decanter
“91-93 points. It's certainly an outstanding wine” – Jeb Dunnuck
“Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape” – Robert Parker
Outperformer of the vintage!
Skemaet herover siger alt. Ikke én Châteauenuf-du-Pape med samme 93 point fra Robert Parker er i nærheden af at udfordre Xaviers "super effort" som årgangens bedste til prisen!
Xaviers Châteauneuf er så vild en outperformer, at den i 2021 gnubber skuldre med berømte 500-1000 kroners rivaler som Domaine de la Vieille Julienne Les Haut-Lieux, Pierre Usseglio Cuvée de Mon Aieul samt Cuvée Réserve fra Domaine du Pegau…
Verdensklassevinen toprates tilmed af førende rhôneanmeldere som Jeb Dunnuck og Decanter. Vi trumfer alle blåstemplinger med Supervins unikke garanti på DK's suverænt bedste Châteaneuf-køb!
Spænd selen og forbered dig på den vildeste Rhône-rutsjebanetur der overgår mange konkurrenters prestige-cuvéer. 100-point-winemakeren Xavier Vignon har igen skabt et af årtiets bedste køb fra Châteauneuf-du-Pape.
Men pas på… Efterspørgslen på Xaviers superkøb er enorm, og grundet et fald på 20% i høstudbytte er vi tildelt langt færre flasker af den topanmeldte 2021.
Smagenote
Xavier Châteauneuf-du-Pape 2021 præsenterer sig elegant kirsebærrød i glasset… Næsen er intens og emmer af violer, lavendel, skovjordbær i fløde, provencalske garrigueurter, solmodne brombær, sorte kirsebær og solbær, der efter et par slyngture i glasset giver plads til krydrede nuancer af lakrids, sort peber, læder og vanilje... Rødvinen glider fed og silkeblød over tungen, hvor frugten fra første slurk begejstrer med spandevis af perfekt vibrerende røde og mørke bær! Lidt læder, peber og skovbundsmineralitet glider elegant sammen med fine tanniner i den flot sammenvævede, let fadkrydrede eftersmag. Xaviers bedste Châteaneuf til prisen – ever? Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2021
93/100 Robert Parker
“A blend of 75% Grenache, 10% each Mourvèdre and Syrah, plus 5% Clairette, Xavier Vignon's 2021 Chateauneuf du Pape is a super effort, only just surpassed by his Cuvée Anonyme. Scents of stewed strawberries, pomegranate and a hint of orange zest appear on the nose, while the full-bodied palate is round and ripe but ephemeral, gauzy in feel, with a long, lingering, zesty finish.”
93/100 Decanter
“A little menthol and bay leaf to the black cherry fruit, which is discrete for now. Good weight and body on the palate, however, and firm acid. A distinctly savoury style that should work well at the dinner table and will age well on its acidity into the medium term.”
91-93/100 Jeb Dunnuck
”The 2021 Châteauneuf Du Pape checks in as a blend of 75% Grenache, 10% each Syrah and Mourvedre, and the rest Clairette, raised in a mix of foudre, demi-muid, stainless steel, tronconique tank, and terra cotta. A rock-solid effort, it delivers rocking black cherry and blackberry fruits, notes of peppery garrigue and leather, medium body, ripe yet present tannins, and the vintage's fresher, focused style. It's certainly an outstanding wine, and I suspect it will drink nicely right out of the gate yet also evolve gracefully.”
92/100 Livets Goda
“The fruit, with its violet and licorice-dark composite notes of cherry, blackberry, raspberry, and plum, is in excellent shape. It carries a nuanced and humble herbal spiciness, with both radiance and maturity reflected in the wine's character. The intensity is luminous, breathing and spreading its wings without losing concentration or focus. It’s a good wine.”
4,1 stjerner Vivino (7602 bedømmelser, set over alle årgange, ”Højeste kvalitet for pengene af Châteauneuf-du-Pape”, 18-11-2024)
Nyd den til lam, rødt oksekød, vildt, andebryst, pebersauce, og barbeque. Server ved 16-18°C.
Vinen er fremstillet på 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvèdre og 5% Clairette, som i 2021-årgangen plukkes fra 40 udvalgte parceller med op til 90 år gamle vinstokke i det nordlige Châteauneuf du Pape. Jordbundsmæssigt taler vi 40% kalksten og 30% rød sandsten, 20% galets roulés (Châteauneufs berømte rullesten) samt 10% ”brown soils”. Mosten vinificeres druesort for druesort. 50% på ståltank, 25% på betontank og de sidste 25% på trækar. Vinen omstikkes herefter til 16 måneders afsluttende lagring på en kompleks blanding af store foudre-egefade, mellemstore demi-muid-fade, ståltank, trætank samt amforaer af terracotta-ler.
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.