



Xavier Châteauneuf du Pape 2020
“Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape” – Robert Parker
Guddommelig value... Xavier understreger i 2020, hvorfor hans Châteauneuf-du-Pape er blandt vores mest efterspurgte rødvine overhovedet.
Robert Parker har endnu ikke smagt Xaviers "signaturvin" i den nye topårgang, men lur os om ikke vinen vil gentage forgængerens 93 point. Så blot på vinens foreløbige ratings... 2020 er ganske enkelt VILD!
Vi troede helt ærligt ikke, at Xavier kunne blive ved med overgå sig selv… Men spænd selen og forbered dig på den vildeste Rhône-rutsjebanetur, der overgår mange konkurrenters prestige-cuvéer.
100-point-winemakeren Xavier Vignon har igen skabt et af årtiets bedste køb fra Châteauneuf-du-Pape.
….
Nyd den til lam, rødt oksekød, vildt, andebryst, pebersauce, og barbeque. Server ved 16-18°C.
Hvordan smager Xavier Châteauneuf du Pape 2020?
Nyskænket står Châteauneuf 2020 fed og lækker mørklilla i glasset… I næsen intens med frisk og enormt tiltrækkende duft af violer, tørret lavendel, provencalske garrigue-urter, jordbær i fløde, solmodne brombær, sorte kirsebær og solbær, der efter et par slyngture i glasset giver plads til krydrede nuancer af sort peber, laurbærblade, læder, kaffe, engelsk lakrids og vanilje... På tungen silkeblød, fed og lækker med en enorm spændstighed i frugten, der fra første slurk begejstrer med spandevis af røde og mørke bær! Lidt læder, peber og skovbundsmineralitet glider elegant sammen med fine tanniner i den flot sammenvævede finish. Ufattelig lækker allerede – men kan snildt gemmes +15 år fra høståret.
Xavier Châteauneuf du Pape 2020 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener