Xavier Beaumes de Venise 2021

Xavier Beaumes de Venise 2021
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“92 points. An impressive nose, abundant with fresh florals that refresh the senses. The palate is balanced with a subtle vegetal undertone, providing depth.” – Wine Enthusiast
”91 points. Cassis, blackberries, roasted meat and black pepper on the nose. It’s full-bodied with fine tannins. ” – James Suckling
Topanmeldt flere år i træk hos James Suckling – det her er Sydrhône i absolut topklasse!
Siden 2005 har rødvinene fra Beaumes-de-Venise haft velfortjent topstatus som Cru i Rhône-dalen – på niveau med giganterne Châteauneuf-du-Pape og Gigondas.
Sammenligningen med netop Gigondas er oplagt: Beaumes de Venise er nærmeste nabo mod syd, og begge appellationer nyder godt af stejle skråninger og markante højdeforskelle i og omkring den dramatiske kalkstensformation Dentelles de Montmirail.
Xavier forener frugtpoweren fra de lavtliggende parceller i 100 meters højde med rank elegance og mineralitet fra højtbeliggende marker i op til 500 meters højde. Resultatet forkæles med burgundisk inspireret lagring.
50 % af vinen modner på små franske egetræsfade, hvor den opnår krydret kompleksitet, mens de resterende 50 % af komponenterne bevares frugtige og rene på ståltanke.
Rød Beaumes de Venise bliver ikke meget større end dette. Som Rhône-guruen Jeb Dunnuck (tidl. Robert Parker) skrev om et andet af Xaviers mesterværker:
“One of the greatest red wines to come from Beaumes de Venise.”
Smagenote
Xavier Beaumes-de-Venise 2021 funkler fed og mørk brombærrød i glasset… Næsen er pakket med rigdom og intensitet: Tørret lavendel og viol møder knust sort peber, Herbes de Provence og et strejf af røget kød. Frisk hindbærfrugt, fuldmodne sorte blommer og brombær følges op af mineralske nuancer af skovbund og kalksten – samt et strejf af chokolade, kaffe og engelsk lakrids fra fadlagringen… I munden fremstår vinen rig og koncentreret, men med en frisk underliggende mineralitet, der giver liv og finesse til den bløde og generøst krydrede bamsefrugt. Fine, bløde og særdeles madvenlige tanniner melder sig fornemt ind i den lange, harmoniske finish. Magisk. Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Xavier Beaumes de Venise 2021
92/100 Wine Enthusiast
“An impressive nose, abundant with fresh florals that refresh the senses. The palate is balanced with a subtle vegetal undertone, providing depth. Its refreshing acidity balances youthful rustic tannins and spotlights fresh purple plums. Ideal with vegetarian dishes featuring roasted cauliflower or sweet potato.”
91/100 James Suckling
“Cassis, blackberries, roasted meat and black pepper on the nose. It’s full-bodied with fine tannins. Well-balanced, creamy and textural with a dense core of berries at the center. Lively and well-rounded with a slightly drying finish with some length.”
Servér denne alsidige madvin til lam med urter, saftige bøffer, and, flæskesteg, BBQ, kraftige tapas, simreretter og ost. Nydes ved 16-18°C
Xavier Beaumes de Venise 2021 er skabt på et klassisk og karakterfuldt Rhône-blend af 60 % Grenache, 30 % Syrah og 10 % Mourvèdre – alle druesorter vinificeret i én og samme gæring. Metoden, der kræver en stor vinmagers præcision og balance, er her er muliggjort af den store variation i højden mellem parcellerne, som strækker sig fra 100 til 500 meter ved foden af den dramatiske kalkstensformation ”Dentelles de Montmirail”. Vinstokkene gror på tre forskellige typer jordbund – mergel, kridt og ler. Det giver druerne en unik kombination af struktur, mineralitet og aromatisk kompleksitet, hvorved vinen afspejler sit terroir med stor autenticitet. De højest beliggende parceller bidrager med friskhed og naturlig syre, som gør det muligt at anvende en Bourgogne-inspireret fadlagring: 50 % af vinen modner på små franske egetræsfade, mens de resterende 50 % bevares frugtige og rene i ståltanke. Resultatet er en vin med både dybde, finesse og lagringspotentiale.
Om Xavier
Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.