
Xavier Arcane La Papesse Chateauneuf du Pape 2016
Xaviers svar på Château Rayas.
100-points troldmanden rækker i Sydrhônes legendariske årgang 2016 ud efter Chateauneufs mest ikoniske vin på 100 % Grenache, Château Rayas.
En svær disciplin, men Xavier tæmmer den fyrige og jordbærsaftige drue til perfektion ved at høste dem fra kølige marker i den nordlige del af Chateauneuf du Pape. Ligesom er vi imponerede over den friskhed og elegance Xavier har fremelsket i den ellers mørke og volumniøse vin.
Chateuneuf-fans MÅ ikke gå glip af dette mesterværk fra en af Sydrhônes største årgange nogensinde.
Vi har skaffet 10 kasser af denne sjældne Chateauneuf du Pape, der kan gemmes i op til 15 år fra høståret.
Nyd den smukke Chateauneuf du Pape til saftigt lam med krydderurter, oksesteaks, risotto med svampe, vildt samt modne oste. Nydes ved 15-17°C
Hvordan smager Xavier Arcane La Papesse Chateauneuf du Pape 2016?
Nyskænket fra den smukke flaske står Chateauneuf’en smukt med imponerende, dybrød farve. Næsen er fortryllende aromatisk og åbner først med et floralt festfyrværkeri af lavendel og violer, der kombineres med hindbær-pure, blommer, sorte kirsebær og frysetørret jordbær. Under den rene frugt gemmer sig dybe og komplekse nuancer af tobak, cedertræ og læder. I munden er vinen opulent men på samme tid frisk og spændstig med læssevis af rød og mørk frugt, der indhylles i luksuskrydderier fra fadet. Tanninerne er finpolerede efter den møgsommelige modning og glider let over i den 60-sekunder lange, saftige finish. Drik nu, eller gem 15 år fra høståret.
Xavier Arcane La Papesse Chateauneuf du Pape 2016 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener