
Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon 2021
96 points fra Robert Parker og uafgjort med flere årgange af Penfolds Bin 169 til +1500 kr. flasken! Man skulle tro, at årets vildeste Cabernet-køb var en flaske Bordeaux, men vi skal i stedet til Australiens ”Cabernet capital” – Coonawarra.
Her har vi indkøb et restparti hos legendariske Wynns Estate, der er det historiske og kvalitetsmæssige fyrtårn i Coonawarra-regionen, og vineriet regnes i dag som selve benchmarket for australsk Cabernet Sauvignon. Historien begynder i 1891, hvor skotskfødte John Riddoch etablerede vingården på de berømte Terra Rossa-jorde. Et smalt, 20 km langt bælte af rød, jernrig jord oven på kalksten, som giver vine med både dybde og kølig elegance.
I 1951 overtog David og Samuel Wynn ejendommen og omdøbte den til Wynns Coonawarra Estate. Tre år senere i 1954 lancerede de Black Label Cabernet Sauvignon, der siden skulle blive en australsk legende. Med årene fik vinen ikonstatus – ikke bare som regionens mest kendte vin, men også som en af de mest samlerværdige og lagringsdygtige australske vine overhovedet.
Kun de bedste 20-25 % af ejendommens Cabernet-druer udvælges til Black Label, der i kælderen forædles med 14 måneders luksusmodning på franske egetræsfade, hvoraf ca. 24 % er nye. Coonawarras marker i South Australia bærer præg af de maritime kystnære klima med en lang og forholdsvis kølig vækstsæson, der til forveksling minder utrolig meget om Bordeaux.
I Langton’s Classification of Australian Wine – Australiens svar på Bordeaux’ 1855-klassifikation – er Wynns Black Label Cabernet Sauvignon kontinuerligt placeret blandt de mest anerkendte vine. Så meget desto mere imponerende er det, at vi nu har kunnet skaffe en af de bedst anmeldte årgange nogensinde til denne vanvidspris.
Hvordan smager Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon 2021?
Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon 2021 præsenterer sig i glasset med en tæt mørk rubinrød med næsten uigennemtrængelig kerne. Duften åbner med en klassisk Coonawarra Cabernet-næse… Fyldt med solbær, brombær og sorte kirsebær, flankeret af cigaræske, cedertræ, tobak og grafit fra den lange fadlagring på franske barriques. Til sidst fornemmer man også det australske terroir med et strejf af eukalyptus og mynte. Smagen er elegant som en Pauillac og samtidig intens i frugten med kølig cassis og mørke bær, der følges op af nuancer af chokolade, kaffe, ristede kastanjer og vanilje, der kommer fra den fint integrerede franske eg. Tanninerne er finkornede og kalkede, syren er frisk og mineralsk, og sammen giver de en drømme-Cabernet med struktur, præcision og lang eftersmag. 96 points fra Robert Parker taler sit eget tydelige sprog… Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
Smagenoter
Blomme
Eukalyptus
Røg
Solbær
Vanilje
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener