
Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2021
Skeetfield er New Zealands svar på Montrachet Grand Cru! Den første Chardonnay nogensinde til at opnå 100 point fra Raymond Chan Wine Reviews' anmelder. I den forrygende 2021-årgang er Skeetfield et mulehår fra at gentage succesen.
Ikke overraskende er kanonvinen signeret Tony Bish, ”kongen af Chardonnay”. Den højt respekterede winemaker, kendt for Sacred Hills Riflemans Chardonnay, overgår nu tidligere bedrifter med sin helt egen premiumserie af kultagtigt efterspurgte Chardonnay-vine. Skeetfield er hans absolutte topvin i den utrolige portefølje af vine, der hyldes af hele den internationale anmelderskare.
Mere frugt end Meursault. Mere finesse end "cali Chard". Ikoniske Skeetfield 2021 rammer det perfekte midtpunkt, hvor burgundisk mineralitet og tropisk frugtrigdom løfter det samlede smagsindtryk op i uudslettelig verdensklasse!
....
Nyd den store hvidvin til smørstegt fisk og skaldyr, fjerkræ, svampe og nøddeagtige oste. Servér ved 10-13°C
Hvordan smager Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2021?
Skeetfield boltrer sig smørfed og elegant rundt i glasset og viser samtidig sin imponerende gyldne kulør. I næsen emmer det af det fineste og mest luksuriøse Chardonnay du kan drømme om. Fra eksotisk ananas og saftige nektariner over mineralsk røg, sitrende citrus og flintesten til krydrede strejf af lemon curd, smør, hasselnødder, brioche og kanel. Det her er en hypnotiserende duft! Skeetfield 2021 lander rig, fyldig og smørcremet i munden, hvor den gavmilde frugtpower møder frisk saltet grapefrugt og luksuriøse krydderier i en uforglemmelig lang, kompleks afslutning, der får glædestårerne til at trille om kap... Undskyld, men den her Chardonnay-perfektion bøder du altså 1000 kr. eller mere for i Bourgogne og USA... Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Tony Bish Skeetfield Chardonnay Hawke's Bay 2021 passer godt til...
Om Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Sig ”New Zealand” og de fleste vil tænke Sauvignon Blanc, indtil de smager den smørbløde nektar fra kongen af kiwi-Chardonnay, 100 point-winemakeren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I over 40 år har Tonys anmelderhypede hvidvine sat smørfede streger under det faktum, at den vindblæste stillehavsø formår at frembringe Chardonnay i ren verdensklasse. Så vilde er disse hvidvine, at en anmelder ligefrem hylder Tony Bish som "chefen over hvid bourgogne" (!)
Siden starten som medstifter af Sacred Hill i Hawke’s Bay, tilbage i 1986, har Toni over årtier perfektioneret sin opskrift på den ultimative Chardonnay. Første milepæl blev nået ved Bob Campbells (Master of Wine og den førende ekspert i newzealandsk vin) store Chardonnay-smagning, hvor Riflemans Chardonnay overhalede en perlerække af kostbare topvine indenom og blev kåret til New Zealands største Chardonnay.
I 2013 går Toni Bish solo med sit helt eget vinhus, Tony Bish Wines, der (suprise, surprise!) udelukkende producerer topvine på Chardonnay-druen! Og gør det så godt, at vinen Skeetfield 2019 – som den første nogensinde – høster perfekte 100 point hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen er ekstremt lille og eksklusiv, så hjemlige Chardonnay-og bourgogneentusiaster bør prise sig lykkelige over det beskedne antal flasker, der nu endelig har nået de danske kyster!
Forud for vineventyret i eget navn går en skelsættende inspirationsrejse til Sydamerika, hvor Toni introduceres for fordelene ved gæring og modning af vin på de såkaldte ”betonæg”. Beholderes særlige form optimerer "flowet" af vin og gærrester, hvilket trækker ekstra fedme og kompleksitet fra gæren til hvidvinen.
I dag benytter og producerer Toni sine egne betonæg, som er hans foretrukne gæringsbeholder i jagten på perfekt Chardonnay. Seneste skud på stammen er et (30.000 Euros) 2000 liters egetræs-æg fra franske Taransaud, der udskiftes hvert år og udelukkende anvendes til det absolutte flagskib Zen Chardonnay. Herudover anvender Toni Bish selvfølgelig også burgundiske 228 liters egetræsfade.
Endnu en nøgle til kvaliteten er Tonis trofasthed i forhold til den såkaldte Mendoza-klon, der er kendt for at give Chardonnay med lave udbytter af meget høj kvalitet. Som skabt til den frugtrige og eksotiske hvidvinsstil, som Tony Bish mesterligt har formået af gøre til sit speciale.
Med udgangspunkt i frugt fra topmarker i Hawke’s Bay (North Island) lægger Tony Bish i dag navn til en håndfuld af New Zealands absolut bedste Chardonnay-vine. Disse kan nu endelig købes på dansk jord – dog i stærkt begrænsede mængder...
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener