
Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2021
"I'm just going to say it: New Zealand and Hawke's Bay in particular make som of the best Chardonnay in the world, in fact it's better than many white burgundies, more accesssible, more affordable, and more consistant." - Master Sommelier og anmelder, Cameron Douglas.
Hawke’s Bay Chardonnay har aldrig været bedre… watch out Meursault!
New Zealands bedste og mest kompromisløst dedikerede Chardonnay-producent, 100-point-ikonet Tony Bish, rammer med Heartwood 2021 lige i hjertekulen på alle fans af stor hvid bourgogne og californisk koldklima-Chardonnay.
2020 når lige at blive fejret som regionens nok bedste årgang nogensinde, inden 2021 tager rampelyset med endnu større, smørfed fylde og en frugtkvalitet på mindst samme superniveau.
Det siger alt om rekordkvaliteten, og den fantastiske value, at Heartwood i 2021 høster op til 97 point hos det begejstrede anmelderkorps.
Navnet “Heartwood” er en reference til de luksus-egetræsfade som vinen er lavet på. Fremskaffet fra hjertet af de franske egetræsskove, hvorfra kun det inderste af selve træet benyttet til fadene... 100% verdensklasse!
Nyd den lækre Chardonnay til kylling, cremede pastaretter, svampe, svinekoteletter, stegte fisk og skaldyr samt cremede oste. Servér let afkølet ved 10-13°C
Hvordan smager Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2021?
Ved ophældningen sejler vinen fed og gylden rundt i glasset… I næsen graciøs med vibrerende duft af hvide blomster, saltet grapefrugt, pære, saftige nektariner, smør, hasselnødder, ananas, våde sten, vanilje og letristet briochebrød. Magnifik som en Meursault i 1er Cru-klassen... Heartwood 2021 lægger sig fed og smørcremet på tungen, hvor frugten på magisk vis forener power og potens med finesse, friskhed og uendelig mineralsk elegance… Alt fremstår i balance – syren, sødmen, krydderierne, alkoholen. Chardonnay i indiskutabel verdensklasse. Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawke's Bay 2021 passer godt til...
Om Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Sig ”New Zealand” og de fleste vil tænke Sauvignon Blanc, indtil de smager den smørbløde nektar fra kongen af kiwi-Chardonnay, 100 point-winemakeren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I over 40 år har Tonys anmelderhypede hvidvine sat smørfede streger under det faktum, at den vindblæste stillehavsø formår at frembringe Chardonnay i ren verdensklasse. Så vilde er disse hvidvine, at en anmelder ligefrem hylder Tony Bish som "chefen over hvid bourgogne" (!)
Siden starten som medstifter af Sacred Hill i Hawke’s Bay, tilbage i 1986, har Toni over årtier perfektioneret sin opskrift på den ultimative Chardonnay. Første milepæl blev nået ved Bob Campbells (Master of Wine og den førende ekspert i newzealandsk vin) store Chardonnay-smagning, hvor Riflemans Chardonnay overhalede en perlerække af kostbare topvine indenom og blev kåret til New Zealands største Chardonnay.
I 2013 går Toni Bish solo med sit helt eget vinhus, Tony Bish Wines, der (suprise, surprise!) udelukkende producerer topvine på Chardonnay-druen! Og gør det så godt, at vinen Skeetfield 2019 – som den første nogensinde – høster perfekte 100 point hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen er ekstremt lille og eksklusiv, så hjemlige Chardonnay-og bourgogneentusiaster bør prise sig lykkelige over det beskedne antal flasker, der nu endelig har nået de danske kyster!
Forud for vineventyret i eget navn går en skelsættende inspirationsrejse til Sydamerika, hvor Toni introduceres for fordelene ved gæring og modning af vin på de såkaldte ”betonæg”. Beholderes særlige form optimerer "flowet" af vin og gærrester, hvilket trækker ekstra fedme og kompleksitet fra gæren til hvidvinen.
I dag benytter og producerer Toni sine egne betonæg, som er hans foretrukne gæringsbeholder i jagten på perfekt Chardonnay. Seneste skud på stammen er et (30.000 Euros) 2000 liters egetræs-æg fra franske Taransaud, der udskiftes hvert år og udelukkende anvendes til det absolutte flagskib Zen Chardonnay. Herudover anvender Toni Bish selvfølgelig også burgundiske 228 liters egetræsfade.
Endnu en nøgle til kvaliteten er Tonis trofasthed i forhold til den såkaldte Mendoza-klon, der er kendt for at give Chardonnay med lave udbytter af meget høj kvalitet. Som skabt til den frugtrige og eksotiske hvidvinsstil, som Tony Bish mesterligt har formået af gøre til sit speciale.
Med udgangspunkt i frugt fra topmarker i Hawke’s Bay (North Island) lægger Tony Bish i dag navn til en håndfuld af New Zealands absolut bedste Chardonnay-vine. Disse kan nu endelig købes på dansk jord – dog i stærkt begrænsede mængder...
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener