





Rolland & Galarreta Esencia Tempranillo Rioja 2012
Michel Rolland har gravet dybt i sin vinkælder… Og har fundet et komplet magisk Rioja-restparti med næsten 13 år på bagen. Selvsamme årgang 2012 er spottet online i DK til 549,95. Tjek lige vores vanvids-pris og fyld kurven omgående.
”Esencia” er en af de absolutte topvine fra Michel Rollands personlige spanske vineventyr som han startede i 2010 med pioneren og terroir-specialisten, Javier Galarreta. Sammen har de udvalgt 4 unikke nordvendte enkeltmarker i Rioja, hvoraf den ene grænser direkte op til 100 points-marken ”Las Beatas”, hvorfra der laves vin til 2000 kroner flasken.
"1of the 4 Esencia plots, “La Cabaña” at the top left corner of this foto and “Next door” to “Las Beatas” - Rolland & Galarreta
Kort sagt, vi er i epicentret, hvor det ypperste Tempranillo i Rioja dyrkes. Vinstokkene er i gennemsnit 60 år gamle og der bliver gået mange runder i markerne for kun at plukke perfekt modne druer. Noget af det helt særlige ved disse 4 enkeltmarker er, at de er nordvendte, hvilket giver en fantastisk kølig balance til vinen. En vin, der skabes under så perfekte forhold kan nemt modtage en lang og luksuriøs fadlagring. Med respekt for Riojas traditioner vælger Michel Rolland derfor at modne vinen på 100 % amerikanske egetræsfade, der giver en mind-blowing fadkrydret kompleksitet til vinen. Det er også et valg han træffer for at belønne os på den lange bane. Her efter godt 13 års opbevaring på fad og flaske i Michels egne kældre har vinen direkte kurs mod sin absolutte topform. Det hele smelter i munden og man efterlades med en uforglemmelig vinoplevelse.
Merci, gracias, tak, Michel Rolland.
Nyd vinen til oksekød, lam, vildt, grill, stuvninger, tapas, and, kraftige gryderetter og osteanretninger. Server ved 16-18°C
Nyd vinen til oksekød, lam, vildt, grill, stuvninger, tapas, and, kraftige gryderetter og osteanretninger. Server ved 16-18°C
Hvordan smager Rolland & Galarreta Esencia Tempranillo Rioja 2012?
Esencia 2012 imponerer ved ophældningen med en mørk kirsebærrød Tempranillo-farve, der langs kanten har små modne teglstensnuancer. Bouqueten er ren verdensklasse og det vælter op med en koncentreret duft af sorte, saftspændte kirsebær, blåbær, fede modne blommer og brombærmarmelade… Herefter overtager luksusnoterne fra fad-og kældermodningen i form af vanilje, kokos og chokolade samt engelsk lakrids, læder og lidt knuste sorte peberkorn. Elegance, kompleksitet og power finder på magisk vis sammen i den højintense oplevelse, der holdes oppe af en forbilledlig friskhed, der bærer videre til skønne mineralske noter, der siver igennem den næsten uigennemtrængelige frugtfylde. En minutlang-finish med smørbløde tanniner sætter et perfekt punktum for en enestående Rioja-oplevelse. Leveres af verdens nok største ønolog – Esencia 2012 er i hvert fald et tungtvejende argument for denne påstand. Drik nu eller gem 15-20 år fra høståret!
Smagenoter
Blomme
Blåbær
Lakrids
Læder
Sorte kirsebær
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Rolland & Galarreta Esencia Tempranillo Rioja 2012 passer godt til...
Om Rolland & Galarreta

Man finder næppe et større ikon i vinverdenen end franske Michel Rolland. Manden har i mere end 50 år lavet vine på nogle af verdens største slotte og har adskillige 100-point ratings på CV’et. Den levende legende har lavet vin i mere end 50 år og konsulterer i dag over 100 vinhuse i 12 forskellige lande. Fra Screaming Eagle i Napa Valley til Chateau Pavie i Bordeaux… I samarbejde med den spanske vinpionér, Javier Galarreta, har Michel nu lanceret sin helt egen vinserie. Og den er på rekordtid blevet en af de mest populære hos Supervin.
Historien om vinserien ”Rolland & Galarreta”
Selvom Michel Rolland er født og opvokset i Pomerol og har grundlagt sin stjernestatus i Bordeaux, så har han altid haft et godt øje til Spanien. Derfor vælger han i 2010, at indgå et partnerskab med Spaniens dygtigste vinentreprenør, Javier Galarreta, der kender det spanske terroir til perfektion. Kombineret med Michel Rollands vinmagerfærdigheder har de til sammen skabt en imponerende serie af vine, der tager os lige fra Rueda, Rioja og Ribera del Duero til Priorat i Catalonien. I alt råder de over 120 hektar fra de bedste regioner i Spanien. Druematerialet leveres af små vinbønder som Javier og Michel har håndplukket helt særligt til deres vinserie. Det er også en af forklaringerne på, at produktionerne er meget små og nærmest kultagtige med helt ned til få tusinde kasser per årgang. Missionen er klar for de to vinpionerer - at lave moderne, elegante, terroir-drevne vine, der skal løfte de berømte spanske regioner endnu højere op i det internationale vinhierarki.
Mere terroir end træ - En ny stil fra Rolland
Ved præsentationen af ”Rolland & Galareta” nævnte Michel Rolland de vigtigste ting i fremstillingen af vinene: ”1: Beliggenhed – 2: Beliggenhed – 3: Beliggenhed. Og så kan vi tage den derfra.”
Michel Rolland blev særligt kendt tilbage i 1980’erne, hvor han fremelskede vine med en særlig Parker-appel, der høstede adskillige 100-point ratings. Stilen var defineret ved heftig ekstrahering og masser af nye egetræsfade. Men i løbet af de senere år har Michel fundet en ny stil, der frem for alt sætter frugten og terroiret i fokus. Dette ses måske allerbedst i deres vin fra Priorat, Clos de Ferran, der senest blev kåret som den bedste Priorat ved Decanter World Wine Awards med 97 point. Her har Michel Rolland formået at lave en nærmest ”cool climate” Priorat ved at anvende druer fra nordvendte skråninger kombineret med særlige opbindingsteknikker i marken, der skærmer druerne fra den heftige sol. Hvem skulle have troet Priorat kunne opnå et nærmest burgundisk niveau af elegance og finesse? Nu skal man ikke tro, at det er slut med egetræsfade fra Michel Rollands side. Der anvendes de fineste amerikanske og franske egetræsfade i flere af vinene, men de bruges udelukkende der, hvor det kan give kompleksitet til vinene og vinger til terroiret.
Til trods for, at den eksklusive R&G-serie allerede er en kæmpe succes og høster den ene verdensklasse-rating efter den anden, er vinene prissat uhyre favorabelt.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener