



Jean-Pierre Décofer (Weingut Ziereisen) No. 8 Méthode Traditionelle Rosé Sekt Brut 2014
En helt ny, supersjælden og banebrydende Limited Edition Rosé med 10 års tålmodig kældermodning på fad og flaske… Move over, Selosse og Egly-Ouriet!
Dette er (bogstaveligt talt!) grænseoverskridende rosébobler fra en af klodens vildeste vinmagere samt en helt ny milepil i den omsiggribende tyske klapjagt på toppen af fransk growerchampagne.
”No. 8 Méthode Traditionnelle” er, hvad der sker, når legebarnet og provokatøren Hanspeter Ziereisen fra Sydbaden i bedste superhelt-stil forvandler sig til sit champagnebetvingende franske alter ego, Jean-Pierre Decofer!
Ligesom efternavnet Ziereisen betyder Décofer noget i retningen af ”dekoreret jern”, og vinen bærer derfor meget passende hjemlandsbyen Efringen-Kirchens våbenskjold på etiketten.
Meget lig Champagne ligger Efringen-Kirchens stejle marker på den pureste rene jurakalk, og alene rosévinens ambitiøse fremstillingsproces vil få flere champagnehuses kostbare prestige cuvéeer til at blegne ved sammenligning: Basisvinen fra 2014 lagrer 36 lange måneder på egefade, der føjer spicy kompleksitet til smagen. Herefter følger andengæringen på flaske, hvor 7 år på gærresterne fuldender ”No. 8 Méthode Traditionnelle” med de fineste bobler og komplekse, champagneligende brødnoter.
Da vi første gang, ved en privat blindsmagning, får skænket denne sart kobberrøde eliksir, breder store smil sig rundt om bordet, mens gæt efter gæt uden tøven lander på moden rosé-champagne af højeste og mest komplekse karat… Prøv den!
Hvordan smager Jean-Pierre Décofer (Weingut Ziereisen) No. 8 Méthode Traditionelle Rosé Sekt Brut 2014?
No. 8 Méthode Traditionelle Brut funkler elegant kobberfarvet i glasset, mens ultrafine og hypnotisk dragende bobler stiger til overfladen... Næsen er guddommeligt dyb og kompleks med fadkrydrede aromaer af nødder, ristet brioche og cedertræ, der finder smukt sammen med terroirets friskt kalkmineralske undertone samt modne og nuancerede frugtnuancer af jordbær, kirsebær, tranebær, citrus, tørret abrikos og kvæde... På tungen tør og eminent crispy med en fornem vibrerende friskhed der trodser vinens alder og føjer masser af liv og vitalitet til den dybe koncentration. Krydderierne fra den tre år lange fadlagring er forunderligt velintegrerede i smagbilledet, der fremstår helstøbt, fuldendt og alligevel i konstant bevægelse. Eftersmagens utallige og præcist definerede indtryk løfter denne multidimensionale Sekt-oplevelse op i indiskutabel tysk topklasse. Overmatcher uden overdrivelse 99,9 % af alle roséchampagner i prisklassen! Drik nu, eller gem +10 år.
Smagenoter
Cedertræ
Citron
Jordbær
Nødder
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Jean-Pierre Décofer (Weingut Ziereisen) No. 8 Méthode Traditionelle Rosé Sekt Brut 2014 passer godt til...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener