
GIODO Toscana IGT 2013
10 år gammel kælderskat fra den store Brunello-årgang 2013…
Du kan tælle verdens tilbageværende flasker på få fingre, og så vidt vides har vi de sidste i Europa!
Det har været en prøvelse at holde nallerne fra Carlo Ferrinis lækre Giodo Toscana IGT 2013. Men nu kommer belønningen…
Vi ville ønske, at alle kunne smage denne store Sangiovese i ældre udgave. Realiteten er, at de få heldige (læs: hurtige!) belønnes med et fløjsblødt, frugtlækkert og nærmest burgundisk elegant mesterværk af en perfekt modnet mini- Brunello.
Sangiovese-druerne er plukket fra selvsamme enkeltmark som GIODOs Brunello, men Carlo laver sin Toscana IGT i en mere frugtlækker stil med kortere fad- og flaskemodning.
Carlo Ferrini er kåret til verdens bedste ønolog af Wine Enthusiast og Italiens bedste af Gambero Rosso. Jancis Robinson hylder 2013 som en "exceptionel" god årgang i Montalcino. Her smager du hvorfor...!
Anbefales til grillet oksekød, indmad, lam, italienske specialiteter, svampe og modne oste. Nyd vinen ved 16-18°C.
Hvordan smager GIODO Toscana IGT 2013?
Ved ophældningen præsenterer den 10 år gamle GIODO sig elegant kirsebærrød med moden kant... Næsen er i topform med duft af tørrede røde blomster, modne skovbær, sorte kirsebær og blomme, der giver plads til modne strejf af urter, tobak, balsamico, kaffegrums og læder... I munden smuk ren og harmonisk, med friskhed, frugt og kældermodnet komplesitet i skønneste samspil. Superflot Sangiovese med de fineste silketanniner og pikante urtekrydderier i eftersmagen. Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
GIODO Toscana IGT 2013 passer godt til...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Dette er min drøm,” afslører Carlo Ferrini. Italiens nok mest berømte vinmager lægger ikke skjul på, at projektet Podere Giodo er personligt og meget følelsesladet.
Den toscanskfødte ønolog har flere perfekte 100-point-ratings på sit CV, end vi umiddelbart kan holde styr på. Langt de fleste vine har han lavet for andre, eksempelvis Casanova di Neri, indtil han omkring årtusindeskiftet fik økonomi til og mulighed for at gå solo.
Projektet giver han navnet GIODO for at ære sine forældre, GIOvanna og DOnatello, som under strenge kår sled og slæbte for, at deres søn kunne få sig en uddannelse:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino starter i 2002, hvor Carlo Ferrini planter 2 ha med nøje udvalgte Sangiovese-kloner. I 2009 laver han sin første Brunello, og allerede med 2010 er der jackpot med perfekte 100 point fra James Suckling.
I dag råder vingården, belligende mellem Sant'Angelo in Colle og Sant'Antimo, over 6 hektar. Fra dette kølige og solbeskinnede terroir frembringer Ferrini med ubarmhjertig drueselektion som katalysator vine i verdensklasse. En streng grøn høst eliminerer ca. 40% af alle druer, for at de resten kan modne til perfektion.
Som resultat høster Carlos Brunello nærmest pr. automatik 100 point hos de store anmeldere. Han kunne godt lave flere flasker, men Brunello-konsortiet sætter strenge grænser for, hvor mange flasker fra Giodo-marken, der må have Brunello på etiketten. Derfor bruger Carlo en del af markens ”100 point-druer” til at lave Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk og nærmest burgundisk elegant fortolkning af Sangiovese. Verdenklasse til attraktiv pris!
Seneste skud på stammen,”Alberelli di Giodo”, er Carlo Ferrinis sicilianske projekt højt oppe på vulkanen Etna. Fra 1,5 hektar med 80 år gamle (præ-phylloxera) buskvine laver han en af verdens bedste rødvine på modedruen Nerello Mascalese, der også kendes som ”Siciliens Pinot Noir”. Allerede i premiereårgangen 2016 kåret som som ”Årets italienske debutvin”. Succesen er siden fulgt op med Alberelli di Giodos elegante hvidvin på Etna-specialiteten Carricante, der stilistisk placerer sig mellem Riesling og Chablis.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage