





Domaine Geantet Pansiot Gevrey-Chambertin En Champs 2023
"En Champ is produced by vines planted in 1903 … They are planted on 3309 rootstock. How many vines in French that are not crafted on American rootstock?" – VinZealot Wine Blog
Ufattelig koncentration fra mere end 120 år gamle Pinot Noir-stokke på Gevrey-Chambertin-enkeltmarken En Champs… Vi er tildelt 12 flasker!
Kvaliteten af denne røde bourgogne er så exceptionel, at høstudbyttet er lavere, og andelen af nye fade lige så høj som i Domaine Geantet-Pansiots flagskib fra Charmes-Chambertin Grand Cru!
Her er tale om en mikroproduktion af nummererede flasker fra 0,14 hektar – svarende til 1/5 fodboldbane – beliggende i lige smørhullet mellem Brochon og 1er Cru Clos Saint-Jacques. Parcellen er plantet helt tilbage i 1903 – altså fra tiden før, det i Bourgogne blev praksis at pode Pinot Noir på amerikanske rodstokke.
Frugtkvaliteten herfra er så unik, at huset foretrækker at nyplante med stiklinger fra denne parcels vinstokke – snarere end at hente dem fra 1er Cru- eller Grand Cru-marker.
En 4-dobbelt druesortering efterlader et mikroskopisk høstudbytte på 33 hl/ha. Den resulterende powerfrugt forkæles som en Grand Cru – 14-18 måneder på 50 % nye topfade fra Cavin, Berthomieu og lokale Rousseau. Sidstnævnte er flere gange kåret som Meilleur Ouvrier de France – Frankrigs højeste udmærkelse for håndværk.
Familieejede Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin er toplistet som et af Bourgognes 141 bedste vinhuse i referenceværket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bog om Frankrigs bedste vinhuse, A Guide to 500 Leading Vineyards. Side om side med andre af Gevrey-Chambertins absolute sværvægtere som Rousseau, Dugat-Py og Mortet.
...
Nyd denne dejlige bourgogne til steaks, fjerkræ, lyst kød, tapas, svamperetter, tatar og cremede oste. Servér ved 14-17°C.
Hvordan smager Domaine Geantet Pansiot Gevrey-Chambertin En Champs 2023?
Domaine Geantet-Pansiot Gevrey-Chambertin En Champs 2023 funkler dramatisk mørk i glasset… Allerede i næsen leverer vinen fænomenal klasse og koncentration med dybe aromaer af saftige mørke kirsebær, solbær, brombær og blå blommer, som toppes med florale noter af lavendel og hybenrose, skovbundsmineralitet, en anelse sort te, samt ristet mokka og luksuriøse krydderier fra den lange fadlagring... På tungen brillerer En Champs med Grand Cru-lignende kraft og koncentration – som en jernnæve af frugtpower svøbt i en handske af fløjsblød tekstur! De 120 år gamle stokke leverer en ekstraordinær frugttæt Pinot Noir med unik mineralsk nerve og kalkstensdrevet præcision fra parcellen i smørhullet mellem Brochon og 1er Cru Clos Saint-Jacques. Lækre krydderier, mørk bitterchokolade og lakrids kommer flot på banen sammen med de sirlige silketanniner i den minutlange eftersmag. En terroirtro Gevrey med så dramatisk karakter og dybde – skabt i så forsvindende mængde – at man bør føle sig privilegeret over overhovedet at smage med. Drik nu, eller gem +25 år fra høståret.
Smagenoter
Blomme
Brombær
Jordbær
Kaffe
Lakrids
Smagsprofil
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Domaine Geantet Pansiot Gevrey-Chambertin En Champs 2023 passer godt til...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
“If I don’t have to consider the price I paid, Armand Rousseau and Dugat-Py are still my favorite Gevrey Chambertin. Yet, in terms of value for money, I vote for Geantet Pansiot.” – VinZealot Wine Blog
Som talrige anmeldercitater cementerer, hører familieejede Domaine Géantet‑Pansiot i dag til blandt Gevrey-Chambertins – ja, hele Bourgognes – mest profilerede og anerkendte vinproducenter. Siden Edmond Géantet og Bernadette Pansiots spæde opstart med 3 hektar vinmarker i 1954, er familiedomænet under sønnen Vincent og barnebarnet Fabien vokset til 21 ha – fordelt på prestigefyldte appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny og Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins hovedværk om Frankrigs bedste vine, A Guide to 500 Leading Vineyards, optræder Domaine Geantet-Pansiot blandt Côte de Nuits førende vinhuse – side om side med otte andre sværvægtere fra Gevrey-Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat-Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet og Armand Rousseau.
Også i referenceværket The Great Domaine of Burgundy finder vi Domaine Geantet-Pansiot blandt Bourgognes 141 bedste producenter – håndplukket blandt 3577 domæner, 266 negocianter og 16 kooperativer. Så er niveauet ligesom sat?
Hemmeligheden bag nogle af Bourgognes største vine starter i marken, hvor familien råder over mikroparceller med meget gamle vinstokke, der dyrkes bæredygtigt – uden herbicider og unødvendig kemi. Ved høsten sorteres druerne hele fire gange (!) – så frugten og terroiret kan skinne i hver eneste vin. Selv husets på papiret ydmyge Coteaux Bourguignon er en mikroproduktion af nummererede flasker fra tudsegamle vinstokke på 1,30 hektar – med et for appellationen uhørt lavt udbytte på 40 hl/ha. Fik vi nævnt, at vinen modner 14-18 mdr. på egefade – 20 % helt nye? Kend din bourgognemester på basisvinen!
Géantet-Pansiot sværger til præcision og håndværk i kælderen, hvor intet overlades til tilfældet. Hver eneste klase håndhøstes, og druerne afstilkes nænsomt – bær for bær – som familien selv kalder for deres ‘kaviar’. I samspil med en kølig maceration før gæringen fremelsker Vincent og Fabien således den aromatisk rene, harmoniske og frugtdrevne karakter, der er blevet et kendetegn – og adelsmærke – for husets vine. Fermenteringen sker spontant med terroirets og kælderens naturligt forekommende gærstammer.
Den malolaktiske gæring finder sted under den 14–18 måneder lange modning på franske egetræsfade – hvoraf 20-50 % er nye. Fadene udvælges udelukkende fra højt respekterede tonnellerier som Cavin, Berthomieu og – ikke mindst – lokale Rousseau fra Gevrey-Chambertin, der også leverer til Domaine Leflaive og flere gange er kåret som Meilleur Ouvrier de France (Frankrigs højeste udmærkelse for håndværk). Under modningen holdes vinen i tæt kontakt med gæren, og der foretages regelmæssig bâtonnage (omrøring af bærmen), hvilket bidrager til den elegante, afrundede og silkebløde tekstur, der kendetegner domænets vine – uden hårde kanter, men med præcision, nerve og udsøgt balance.
Præcis hvad vinelskere verden over forventer af Bourgognes absolutte elite.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener