





Domaine Chavy-Chouet Puligny-Montrachet Les Enseigneres 2023
“Les Enseignères is the most reputed climat producing Puligny-Montrachet village wines. It owes its popularity to its exceptional geographic situation and geology, similar to the neighboring Bâtard-Montrachet and Bienvenues-Bâtard-Montrachet.” – Domaine Chavy-Chouet
“It is always a pleasure to discover a producer who has skimmed under your Burgundy radar for some time. Chavy-Chouet has built a loyal following here in the UK and I can understand why. These wines are very pure, terroir-driven and focused. Yet they are not challenging or pretentious and give much sensory pleasure … This is an address I will definitely return to in the future” – Neal Martin, Vinous
Nabo til Bâtard-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet! Et absolut smart-buy fra et de fineste domæner i hele Côte de Beaune...
Romaric Chavy fremhæver ikke uden grund Les Enseignères som hele Puligny-Montrachets mest prestigefyldte enkeltmark på village-niveau. Som han videre påpeger, har markens orientering og geologiske sammensætning nemlig slående ligheder med Grand Cru-naboerne Bâtard-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet.
Vi taler 100 % Chardonnay fra sølle 1 hektar med 65-årige stokke – toppet med en ekstrem høj beplantningstæthed på 10.000 planter/ha, så rødder tvinges i dybt ned i den underliggende kalksten efter næring og mineraler. Det giver få og små druer i absolut topkvalitet.
Hvidvinen spontanfermenterer med terroirets egen gær, inden den hviler 12 lange måneder på de fineste, delvist nye egefade fra burgundiske Tonnellerie Claude Gillet – for et eksklusivt og terroirtypisk udtryk.
Romaric kan roligt være stolt over resultatet. Kvaliteten blåstemples i 2023-årgangen som “stylish and classy” toppet med sjældne 4-stjerner fra bourgogneguruen Jasper Morris, der fastslår: ”any producer receiving 4 stars for a wine should be extremely proud of their achievement.”
Hands down – det tætteste du kommer på Puligny-Montrachet 1er Cru uden at betale ekstraprisen!
Nyd den til stegt fisk og skaldyr, fjerkræ og lyst kød, sushi, cremede svamperetter samt nøddeagtige oste. Server ved 10-13°C
Hvordan smager Domaine Chavy-Chouet Puligny-Montrachet Les Enseigneres 2023?
Domaine Chavy-Chouet Puligny-Montrachet Les Enseignères 2023 står lys gylden i glasset med et ungt grønligt skær… Næsen lover klassisk Puligny fra øverste hylde med elegante aromaer af jasmin, hvid fersken, pære og mandarin, som giver plads til en herligt vibrerende mineralitet med hvirvlende nuancer af flint, våde sten og saltet citrus. Fine, velintegrerede strejf af smør, nødder og vanilje fra de delvist nye fade… I munden fokuseret, cremet og spændstig – med mineralsk nerve og overbevisende dybde i frugten. De elegant integrerede fad tilfører toast og lækre nøddekrydderier, der klinger smukt med i den lange, saltede og stenmineralske finish. Det her er Puligny med finesse, præcision og koncentration – en imponerende spejling af sine berømte Grand Cru-naboer! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Smagenoter
Fersken
Nødder
Pære
Smør
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Domaine Chavy-Chouet Puligny-Montrachet Les Enseigneres 2023 passer godt til...
Hvordan er Domaine Chavy-Chouet Puligny-Montrachet Les Enseigneres 2023 fremstillet?
Domaine Chavy-Chouet Puligny-Montrachet Les Enseigneres 2023 er fremstillet på 100 % Chardonnay fra ler- og kalkstensholdige Les Enseignères – den mest anerkendte village-mark i Puligny-Montrachet, lige nedenfor Grand Cru Bâtard-Montrachet. De 65 år gamle vinstokke står med en ektrem høj beplantningstæthed (10.000 stokke/ha), hvilket giver få og små druer med stor smagsintensitet. Druerne gæres spontant med kælderens og markens naturligt forekommende gær, hvilket sikrer et autentisk terroirudtryk. Efter endt gæring modner vinen i 12 måneder på burgundiske franske egefade, heraf 20 % nye. Romaric Chavy sværger til fade fra lokale Tonnellerie Claude Gillet, som blander træ fra egeskove i Nevers, Limousin og Allier.
Druer
ChardonnayOm Domaine Chavy-Chouet
“He is making brilliant wines that transcend their status.” – Neal Martin, Vinous
“One of the rising stars of white Burgundy” – Wineanorak
Bourgogne-lækkerier fra øverste hylde… Det er ikke hver dag, at kritiske Neal Martin fra Vinous kaster så vilde roser efter en bourgogne-producent, men det er nærmest umuligt at komme uden om Domaine Chavy-Chouet, hvis man skal finde det mest spændende navne i Côte de Beaune.
Med familierødder i både Puligny-Montrachet og Meursault forener Romaric Chavy to af Bourgognes mest prestigefyldte terroirs under ét navn. Selvom der har været produceret vin her i adskillige generationer, så er det først i 2014, hvor Romaric overtager domænet, at vinene får et kometagtigt kvalitetsløft som bringer dem helt op blandt eliten.
På rekordtid har han forvandlet familiens 15 hektar til en veritabel guldgrube af terroirdrevne perler, der hyldes af både Robert Parker og Jasper Morris fra Inside Burgundy for deres præcision, nerve og rene frugtudtryk.
Romaric råder som nævnt over 15 hektar fordelt på hele 14 appellationer, hvoraf ca. 80 % er hvidvin og resten rød. Mange parceller er beplantet med gamle stokke på 60 år eller mere, hvilket giver et ekstra gear af koncentration og dybde i vinene. Romarics portefølje af vine spænder bredt lige fra sublim Bourgogne Blanc og Rouge til nogle af de ypperste Meursault og Puligny Montrachet 1er Cru’er, herunder ”Les Charmes” og ”Les Genevrières”.
Hemmeligheden bag vinene starter i marken, hvor Romaric dyrker efter økologiske principper (ikke certificeret) og arbejder så skånsomt som muligt. Høsten er manuel, og druerne sorteres minutiøst for at sikre perfekt modenhed. I kælderen anvendes spontangæring og en meget moderat andel nye fade – typisk 10-20 % – for at lade terroiret tale frit.
Resultatet er vine med klarhed, præcision og drikkeglæde, som sjældent findes i Bourgogne til prisen. Domaine Chavy-Chouet er kort sagt et af de navne, der definerer Bourgognes fremtid - klassisk i sjælen, moderne i udtrykket – og elsket af kritikere såvel som passionerede vinelskere verden over.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener