





Domaine Caillot Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2018
Med sit perfekt beliggende terroir, “mid-slope” på linje med Grand Cru Montrachet og Chevalier-Montrachet, kan det næppe undre, når Les Folatières hyldes som en af de fineste marker i Puligny-Montrachet. Faktisk den 1er Cru der når tættest på Grand Cru ifølge Robert Parker.
Marknavnet Folatieres er afledt af "folle terre", på engelsk "crazy soil", hvilket stemmer overens med det ofte ret stejle terroir, der øger risikoen for erosion af jordbunden.
Selvom priserne afspejler verdensklassen, behøver du ikke at betale 5.000 kroner hos Domaine Leflaive, eller det tidobbelte hos Leroy Domaine d'Auvenay, for at opleve storheden i en Puligny Montrachet 1er Cru Folatières.
Som nevø til Pierre Morey, der i 20 år var kældermester for verdensberømte Domaine Leflaive i netop Puligny-Montrachet, har Michel Caillot lært fra den bedste.
Domaine Caillot har ingen hjemmeside. Intet marketingsbudget. Eneste fokus er kvalitet og atter kvalitet. Vinene anmeldes utroligt sjældent... men når der sker, spærrer alle bourgognefans øjnene op!
Fremstillingen er også unik. Michel Caillot skaber sin Folatières på druer fra 45 år gamle vinstokke og frigiver den først efter 6 års modning! I dette tilfælde ligger vinen 2 år på egetræsfade, 25 % nye, samt 2 år på tank og 2 år på flaske før frigivelsen.
Ved nænsomt af rotere fadene fuldender Michel sin mineralske Puligny med smørlækker fylde og toastet kompleksitet… Vi er tildelt søøel 30 flasker!
Nyd den til stegt fisk og skaldyr, fjerkræ og lyst kød, sushi, cremede svamperetter samt nøddeagtige oste. Server ved 10-13°C
Hvordan smager Domaine Caillot Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2018?
Domaine Caillot Puligny Montrachet 1er Cru Folatières 2018 fylder elegant gylden og smukt vibrerende i glasset… Næsen er dirrende mineralsk med våde sten, flint og saltet grapefrugt, der giver plads til honning, smør, fersken, mandarin og ananas samt komplekse noter af smør, toast, røg og ristede hasselnødder fra fadlagringen… I munden er hvidvinen smooth med cremet silketekstur, Puligny-Montrachets intense, raffinerede, mineralske profil danser over tungen! Power og finesse. Frisk mineralitet, let smørfedme og nøddekrydret komplesitet. Det her er hvid bourgogne i den absolutte verdensklasse… Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Smagenoter
Fersken
Grapefrugt
Nødder
Smør
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Domaine Caillot Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2018 passer godt til...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot fra Meursault blev etableret i 1961 af Roger Caillot, far til den nuværende ejer, Michel Caillot. Michel begyndte at arbejde ved sin fars side allerede i slutningen af 1980’erne, inden han midt i 1990’erne overtog det fulde ansvar for vinproduktionen.
I 1999 fik Michel sit første store hædersbevis, da selveste Wine Spectator belønnede hans Meursault La Barre Dessus med 96 point og hans Batard-Montrachet med endnu mere ”umulige” 99 point.
Michel sender ellers ikke sine vine til anmeldelse. Han har heller ingen hjemmeside. Kvaliteten af hans vine, og efterspørgslen på dem, tillader ham at blæse moderne marketing en lang march.
I dag råder Michel over 13 hektar vinstokke – med hovedfokus på hvidvinene fra Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet og Santenay.
Alle marker dyrkes økologisk, dog uden certificering. Grøn høst og streng drueselektion bringer høstudbyttet helt ned omkring 25 hektoliter pr. hektar - så kun perfekt modne og smagsintense Chardonnay-druer finder vej til de færdige vine. Spontangæring af hele drueklaser sker med terroirets egen gær.
I vineriet opererer Michel med tre etager, så druer, most og vin med tyngdekraften kan flyttes skånsomt rundt - helt uden brug af pumper. Kalkstenskælderen i Meursault er meget kold! De lave temperaturer trækker gæringen ud og giver en mindre forceret udvikling af langt mere delikate aromaer. Smagen forfines yderligere ved den 2 år lange og kølige kældermodning, der tålmodigt afventer fuldbyrdelsen af den malolaktiske gæring. Vinene holdes længst muligt på de fine gærrester og omstikkes kun én gang før aftapningen. Ingen filtrering.
Resultatet er vidunderligt balancerede hvidvine med cremet tektur, fin mineralitet og nøje afstemt fadkrydderi. Domaine Caillot er en af de bedste adresser i Meursault. Som et kuriosum kan det nævnes, at Michels onkel, Pierre Morey, i 20 år var kældermester for berømte Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener