
Damilano Langhe DOC Arneis 2024
Piemontes svar på hvid Barolo!
Vi befinder os hos den legendariske 100-points producent, Damilano, der siden 1890 har frembragt nogle af de største vine i Piemonte. Den spændende og stærkt undervurderede Arneis-drue har fået tilnavnet ”den hvide Barolo”, da den tidligere blev brugt i Barolo-produktionen til at blødgøre de hårde tanniner fra Nebbiolo-druen.
Siden da har den fået lov til at udfolde sig på egen hånd og den skriver sig ind i tidens trend om at fokusere mere på lokale druesorter frem for internationale.
Arneis-druen trives særligt godt i den sandede jord på Damilanos topmarker, der ligger i 300-400 meters højde i mellem Langhe og Monferrato. Resultatet er en rislende frisk og aromatisk hvidvin med liflige blomsternoter af akacieblomst og jasmin suppleret med en smooth frugtsmag med hvide ferskner, citrusmineralitet og et touch af nybagte croissanter.
Forståeligt nok topanmeldt adskillige gange af James Suckling og Falstaff! Et absolut must-try for fans af Piemonte - og norditaliensk hvidvin i almindelighed.
…
Nyd den som aperitif eller til fisk og skaldyr, sushi, lette tapas og antipasti, fjerkræ, lyst kød, grillede marinerede grøntsager og cremede oste. Servér ved 10-12°C.
Hvordan smager Damilano Langhe DOC Arneis 2024?
Damilano Langhe Arneis 2024 står smukt strågul og krystalklar i glasset med et let grønligt skær. Næsen oser af friskhed og finesse med liflige duftnuancer af hvide blomster, citrusblomst og akacie, ledsaget af pære, hvid fersken og sprøde grønne æbler. Bag frugten fornemmes strejf af salvie, mandel og et mineralsk pust af kalk og våde sten – essensen af Arneis fra Roeros sandede højdedrag. I munden folder vinen sig ud med silkeblød tekstur og en saftig, mundvandsfremkaldende friskhed. De modne frugtnoter af pære, nektarin og kvæde balanceres perfekt af en livlig syre og en let krydret undertone. Den afslutter langt og harmonisk med strejf af citrus, urter og et diskret hint af mandelcroissant. En elegant og dybt karakterfuld Arneis fra en Piemontes mest ikoniske producener. Drik nu, eller gem 4–6 år fra høståret.
Smagenoter
Fersken
Herbes de Provence
Honningmelon
Pære
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Damilano Langhe DOC Arneis 2024 passer godt til...
Hvordan er Damilano Langhe DOC Arneis 2024 fremstillet?
Vinen er fremstillet på 100 % Arneis fra Damilanos egne marker i Roero-området på venstre bred af Tanaro-floden – vi er her imellem Langhe og Monferrato. Her består jordbunden af sand, der stammer fra et forhistorisk hav, hvilket giver vinen sin karakteristiske lethed og fine aromatiske friskhed. Vinstokkene er placeret i 310 meters højde med sydøstlig eksponering – perfekt til at frembringe modne, aromatiske druer med naturlig balance.
Høsten foregår i september, hvor druerne håndplukkes og transporteres nænsomt til Damilanos kælder. Efter skånsom presning gæres mosten ved kontrolleret lav temperatur i rustfri ståltanke for at bevare druens frugtige og florale karakter. Vinen lagres kortvarigt på ståltank inden aftapning.
Druer
ArneïsOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!






















