Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2011 37,5 cl (halvflaske)
Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 2011 37,5 cl (halvflaske)
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“96 points. Shows real harmony and silkiness on the palate.” – James Suckling (tidl. Årg.)
“93 points.” – Guía Peñin
“92 points. Straightforward flavors of molasses, raisins and figs and a piquant quality” – Robert Parker
"4,4 stjerner" – Vivino
Den nyeste udgave af Bodegas Alvears unikke vintage-PX! Toprated af selveste Robert Parker – det her er topmålet af dessertvin fra en af verdens bedste producenter.
Som den eneste producent i verden har Alvear fremstillet en række af vintage-dessertvine på den berømte Pedro Ximénez-drue, der normalt laves som blends af mange årgange efter Solera-metoden.
Sacristía-vinen er fremstillet på de bedste druer, der tørres under den konstant skinnende sol i Sydspanien, hvorefter den modnes i minimum 10 år på gamle egetræsfade. Det giver en forrygende koncentreret dessertvin med dybde og kompleksitet i verdensklasse.
Det her er ultra-sjælden dessertvin, som kun er produceret i 277 halvflasker! Som officiel importør har vi sikret os en lille håndfuld af de eksklusive flasker. Perfekt til modne, kraftige oste eller som en dessert i sig selv. Sacristía fungerer desuden fremragende som ledsager til chokoladekager og is.
Smagenote
Sacristía PX flyder rundt i glasset med en imponerende mørk nøddebrun farve med lette rødlige skær i kanten af glasset. Viskositeten og fedmen er i særklasse, hvilket vidner om en utrolig smagsintensitet. I næsen buldrer det løs med mørke frugter i form af dadler, rosiner, blommer og figner. Slyng den fede vin rundt i glasset og dybe strejf vil titte frem med toast, cedertræ og tobak. I munden lander vinen med en overlegen kraft og opulent smagsfylde. Et væld af søde frugter spiller perfekt sammen med en frisk syre, der sørger for sublim smagsharmoni. Den lange eftersmag giver spændende hints af fadkrydderier, balsamico, chokolade og brændt karamel. Drik nu, eller gem +25 år fra høståret.
Anmeldelser af Bodegas Alvear PX de Sacristia 2011
93/100 Guía Peñin
92/100 Robert Parker
“The youngest of the single-harvest Pedro Ximénez released from a bottling in 2017 is the 2011 Pedro Ximénez de Sacristía, which is the lightest of all, with higher alcohol (16%) and less acidity and sugar. I'm sure the conditions of the harvest play a role here, but I believe the effects of the sun-drying of the grapes and then the years in oak, with the evaporation and concentration, are so strong that they hide the imprint from the vintage. So, this is the simplest of all the years I tasted, with straightforward flavors of molasses, raisins and figs and a piquant quality, perhaps from the alcohol. The palate is round and dense, with moderate acidity. Only 277 half bottles.”
4,4 Vivino – (144 bedømmelser på tværs af alle årgange. Set d. 19/7 2024)
Ratings fra tidl. Årg.
96/100 James Suckling
“Arresting cocoa beans, nori, dates, soy sauce and licorice syrup. Loads of concentration and viscosity with dates and melted dark chocolate, but you really don’t quite feel it that sweet. Shows real harmony and silkiness on the palate. Long and bittersweet finish. Drink or hold.”
95/100 Guia Penin
Servér vinen som den perfekte afslutning på måltiden – enten som en dessert for sig selv eller til is, kager, frugttærter eller blåskimmeloste. Nydes afkølet ved 4-6°C.
Vinen er fremstillet på 100 % Pedro Ximénez, som Bodegas Alvear høster fra deres topmarker i Montilla-Moriles, der ligger lige udenfor Córdoba. Vinen er lavet på druer fra en særlig årgang og adskiller sig dermed fra andre PX-dessertvine, som typisk fremstilles af et blend af forskellige årgang – også kendt som Solera-systemet. Når druerne høstes, lægges de ud på måtter i solen, hvor de i løbet af indtørringen opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Gæringen standses ved tilsætning af druesprit, der giver en alkoholprocent på 15 ved aftapning. Vinen modner i minimum 10 år på gamle egetræsfade inden frigivelse. Fordi vinen har modnet og langsomt oxideret på egetræsfade har den et nærmest uendeligt lagringspotentiale, ifølge Bodegas Alvear.
Om Bodegas Alvear
100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Bodegas Alvear er et af de mest prestigefyldte og internationalt anerkendte vinhuse i hele Andalusien. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er Spaniens næstældste og har en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der er udviklet en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes, der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Floren er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Det bruges i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen, søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1910 og 1927, der høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang. Som de eneste i verden fremstiller Bodegas Alvear Pedro Ximénez-vine på denne måde, der ellers altid fremstilles efter Solera-systemet.
Bodegas Alvear har altid lagt stor vægt på at bevare familiens identitet og i dag er huset ejet af 8. generation med hele 50 familiemedlemmer. Forståeligt nok bliver størstedelen af produktionen drukket af Spanierne selv, mens den resterende del eksporteres til mere end 25 forskellige lande.
Til trods for, at Bodegas Alvear producerer noget af verdens bedste Pedro Ximénez – både i søde og tørre udgaver – er priserne forblevet relativt lave. Dette skyldes ikke mindst, at vinene ikke kan markedsføres som ”Sherry”, hvilket giver et kæmpe hug i priserne. Det gør kun glæden endnu større at skulle byde Bodegas Alvear velkommen hos Supervin!