Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 1999 37,5 cl (halvflaske) i trækasse
Alvear Pedro Ximénez de Sacristia 1999 37,5 cl (halvflaske) i trækasse
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
Med næsten 300 års erfaring er Bodegas Alvear et af Spaniens mest respekterede og anerkendte vinhuse. Huset har tidligere scoret 100 points hos Robert Parker for deres søde dessertvine på Pedro Ximénez.
Denne vin er den første i en helt unik serie af årgangsvine som er lavet med inspiration fra både Vintage Port og Champagne. Her bruges kun det bedste PX-druer fra årgangen, der herefter tørres under den sydspanske sol, hvilket resulterer i et vildt niveau af smagskoncentration og sødme.
Herefter får den yderligere kompleksitet og dybde fra mere end 10 år modning på gamle egetræsfade. Resultatet er en enestående dessertvin med perfekt balance mellem syndig sødme og friskhed.
Meget få flasker!
Smagenote
Nyskænket sejler den mørke dessertvin rundt i glasset med en fed tekstur. En overvældende duft stiger op fra glasset med melasse, tørrede frugter, blommemarmelade, karamel samt et strejf af fadlagret balsamico. I munden tryllebinder vinen med sin rosinerede sødme, der suppleres af delikate krydderier fra fadlagringen. Den luksuriøse dessertvin kommer i mål med en overlegen elegance og kompleksitet, der byder på nødder, kakao og creme brulee.
Anmeldelser af Bodegas Alvear PX de Sacristia 1999
96/100 Guia Peñin
95/100 Robert Parker
“The oldest of the single-harvest Pedro Ximénez was the 1999 Pedro Ximénez de Sacristía, which had impressive density and thickness (motor oil), a dark color and a nuanced nose—bitter chocolate, licorice, carob beans, dark spices and the core of candied dry fruit—with layers or complexity the younger wines lack. The palate is unctuous and persistent, sweet but also with some savory undertones/bitterness that make it less sweet. 557 half bottles.”
Servér vinen som den perfekte afslutning på måltiden – enten som en dessert for sig selv eller til is, kager, frugttærter eller blåskimmeloste. Nydes afkølet ved 4-6°C.
Vinen er fremstillet på 100 % Pedro Ximénez, som Bodegas Alvear høster fra deres topmarker i Montilla-Moriles, der ligger lige udenfor Córdoba. Vinen er lavet på druer fra en særlig årgang og adskiller sig dermed fra andre PX-dessertvine, som typisk fremstilles af et blend af forskellige årgang – også kendt som Solera-systemet. Når druerne høstes, lægges de ud på måtter i solen, hvor de i løbet af indtørringen opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Gæringen standses ved tilsætning af druesprit, der giver en alkholprocent på 15 ved aftapning. Vinen modner i minimum 10 år på gamle egetræsfade inden frigivelse. Fordi vinen har modnet og langsomt oxideret på egetræsfade har den et nærmest uendeligt lagringspotential, ifølge Bodegas Alvear.
Om Bodegas Alvear
100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Bodegas Alvear er et af de mest prestigefyldte og internationalt anerkendte vinhuse i hele Andalusien. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er Spaniens næstældste og har en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der er udviklet en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes, der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Floren er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Det bruges i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen, søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1910 og 1927, der høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang. Som de eneste i verden fremstiller Bodegas Alvear Pedro Ximénez-vine på denne måde, der ellers altid fremstilles efter Solera-systemet.