Alvear Pedro Ximénez 1927 37,5 cl (halvflaske)
Alvear Pedro Ximénez 1927 37,5 cl (halvflaske)
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”98 points. Intense, rich and an amazingly, unctuously textured" – Robert Parker
“97-98 points. TOP 10 Very Special Stuff 2023. Monumental wine, but still balanced." - Vinum
"96 point. Næsten magisk kompleksitet...Det her er PX i særklasse" - WineWherever
"95 points. Full-bodied, opulent, and sexy…” – Jeb Dunnuck
"95 pont. 6 af 6 stjerner. Virkelig tæt og koncentreret" - Ekstra Bladet
"95 point. Virkelig tyktflydende nektar" - Houlberg
"95 point. Det her er kæmpe value for money!" - Mad & Monopolet
"94 ponts. A pretty mind-blowing sweet wine..." - James Suckling
Klar til en dessertvinsoplevelse i ren verdensklasse?
Få vine i verden når nogensinde i nærheden af 98 point fra verdens mest betydningsfulde vinkritiker, Robert Parker. Og da slet ikke dessertvine!
Det er ikke uden grund, at Bodegas Alvear fremhæves som et af Spaniens bedste vinhuse, når det kommer til de søde specialiteter på den berømte drue, Pedro Ximénez. Rygraden til denne spektakulære vin blev skabt allerede tilbage i 1927 og er sidenhen blendet med nyere årgange efter Solera-systemet.
Til trods for en rating på 98 fra selveste Robert Parker kan vinen fås til en rørende lav pris!
Smagenote
Nyskænket fra flasken sejler vinen fed og mørk rundt i glasset. I næsen powerfuld og kompleks med noter af tørrede frugter, karamel, chokolade og en anelse likør. I munden ruller den sublime PX hen over tungen med en uforlignelig koncentration af sveske, rosiner og tørrede figner. Den syndige sødme opvejes af en dejlig underliggende friskhed, der giver vinen balance. Lang finish med spændende strejf af ristede nødder i karamel. PX i ren verdensklasse!
Anmeldelser af Alvear Pedro Ximénez Solera 1927
98/100 Robert Parker
“The NV Pedro Ximenez Solera 1927 is non-vintage, but does have some 1927 material in it. This is totally dark brown/amber with notes of figs, toffee, caramel syrup, molasses and coffee. It is dense, super sweet, intense, rich and an amazingly, unctuously textured, thick beverage to consume slowly and introspectively after a meal. Drink now through 2050, or even longer.”
97-98/100 Vinum - "TOP 10 Very Special Suff 2023"
“Monumental wine, but still balanced. Single malt and butterscotch on the nose, but also stomach bread, raisins, forest honey, dried figs, dates and much more. Lots of coffee on the palate. It's very sweet, but a sophisticated supporting acidity ensures balance. Long-lasting. Goes well with fruit desserts, but also with blue cheese"
96/100 WineWherever
"PX for fuld udblæsning. Fed som motorolie og med tårnhøjt sukkerindhold, ja sådan er stilen bare. Men her har den en ekstra dimension over sig. Noget medicinsk, røget bacon, bolværk, tjære og urter fra troldmandens lager. Den har en næsten magisk kompleksitet, der stadig er elegant og velkontrolleret, til trods for det himmelråbende høje sukkerindhold. Det her er PX i særdklasse."
95/100 Jeb Dunnuck
“The NV Alvear Solera 1927 always seems to deliver, and releases have been incredibly consistent over the past decade or more. As always, the wine was pulled from a very old, fortified Solera blend that includes grapes going back to 1927. Full-bodied, opulent, and sexy, it’s has slightly more acidity than the 2015 release as well as huge notes of figs, plums, coffee, smoked earth, and caramel. It’s a big, rich, powerful wine that needs to be consumed at the end of a meal.”
95/100 Din VinGuide
DELT NR. 3 I TEST AF "24 FREMRAGENDE SØDE VINE
95/100 Ekstra Bladet
"6 stjerner. Alkoholprocent: 16%. Virkelig tæt og koncentreret. Svesker, rosiner, mørke jule krydderier i smagen. Pæn syre som holder den massive frugt oppe. Flot balance og meget lang afslutning. 95"
95/100 Houlberg
"Duftmæssigt er det også federe end portvin og de fleste sherryer, hvorved jeg her virkelig får mættet min ellers umættelige, søde tand. Det er nøddehonning, sirup fra de bedste skuffer, flydende karamel, endda nogle chokoladeovertrukne Dumle karameller, tørrede figner, søde dadler, gamle mahognimøbler, kaffelikør samt et lille brandy flamberet element. I munden er det lige så fedt ... og lige så sødt. Jeg har - som nævnt - en sød tand, men dette er også meget, meget sødt. Det er jo sukker smeltet på panden, karamel, flydende nødder, tørrede dadler samt tørrede figner, lidt rosiner, flydende svesker og virkelig tyktflydende nektar, men hold nu op, hvor er der masser af smag. 95 point. Nyd vinen til lidt stærk ost eller en god isdessert. Forhandles af Supervin, hvor prisen for en 37,5 cl. flaske er 209,95 kr., mens du ved køb af 6 flasker kan købe vinen til 169,95 kr. Vinanmeldelse 6/7"
95/100 Mad & Monopolet
"Sherry er helt fantastisk, og er du til det sødmefulde, så kan du godt glæde dig. Det her er kæmpe value for money! Pedro Ximénez-druen bliver ofte til de helt sødmefulde og intense sherryer, hvilket denne også er. Det er en god omgang flydende nektar - duft af tørret frugt, mælkechokolade, karamel, grillet ananas og et hint af fad. I munden har den en lækker cremet og fed struktur, masser af sødme, fylde og overvældende meget smag!" (vurderet ved en tilbudspris på kr. 169,95)
94/100 James Suckling
"A pretty mind-blowing sweet wine with so much density and sweetness, offering syrup, toffee, burnt-sugar and chocolate flavors, as well as espresso coffee and toffee pudding. It’s full and very, very sweet. Caramel at the end. From a solera established in 1927."
94/100 Verema
93/100 Guia Peñin
Drik vinen som en dessert i sig selv eller nyd den til is eller prøv at hælde den ovenpå isen. Derudover går den godt sammen med cheesecake, chokolade, frugttærter og blåskimmeloste. Drik vinen afkølet ved omkring 4-8°C. Vinen kan holde sig i 3 måneder efter åbning, hvis den sættes på køl.
Dessertvinen er fremstillet på 100 % Pedro Ximénez, som Bodegas Alvear høster og dernæst lægger ud på måtter til tørring i den bagende sol. De små rosinerede druer opnår i løbet af tørringen et rekordhøjt niveau af smagskoncentration og sukker. Når de tørrede druer presses bliver de efterfølgende placeret på amerikanske egetræsfade, hvor de indgår i et klassisk modniningsystemet kaldet ”Solera”. Dette system består af et antal tønder, der står stablet ovenpå i hinanden med de ældste nederst og yngste øverst. I dette tilfælde er den ældste vin fra 1927, der altså blandes med de øvrige årgange. Denne metode er med til at give den endelige dessertvin både friskhed, dybde og kompleksitet.
Om Bodegas Alvear
100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Bodegas Alvear er et af de mest prestigefyldte og internationalt anerkendte vinhuse i hele Andalusien. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er Spaniens næstældste og har en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der er udviklet en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes, der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Floren er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Det bruges i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen, søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1910 og 1927, der høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang. Som de eneste i verden fremstiller Bodegas Alvear Pedro Ximénez-vine på denne måde, der ellers altid fremstilles efter Solera-systemet.
Bodegas Alvear har altid lagt stor vægt på at bevare familiens identitet og i dag er huset ejet af 8. generation med hele 50 familiemedlemmer. Forståeligt nok bliver størstedelen af produktionen drukket af Spanierne selv, mens den resterende del eksporteres til mere end 25 forskellige lande.
Til trods for, at Bodegas Alvear producerer noget af verdens bedste Pedro Ximénez – både i søde og tørre udgaver – er priserne forblevet relativt lave. Dette skyldes ikke mindst, at vinene ikke kan markedsføres som ”Sherry”, hvilket giver et kæmpe hug i priserne. Det gør kun glæden endnu større at skulle byde Bodegas Alvear velkommen hos Supervin!