
Bodegas Alvear PX Dulce Viejo 1920
Alvear PX Dulce Viejo 1920 er din chance for at opleve en af verdens største søde vine – uden at betale spidsen af en jetjager.
Som den eneste vin fra Montilla-Moriles modtog den Grand Gold (”Gran Oro”) ved både CINVE og Premios Bacchus i 2024. Hertil kommer 95 point fra Guía Peñin – et tydeligt signal om, at du går en uforglemmmelig vinoplevelse i møde.
Den mahognimørke eliskir er skabt på Pedro Ximénez-druer, der efter soltørring i det andalusiske landskab nær Córdoba opnår en episk koncentration. I kælderen standser gæringen ved 15 % alkohol, hvorved vinen bevarer flere hundrede gram restsukker pr. liter.
Vinen lagres i Alvears historiske “Solera 1920”, hvor vin fra 1920 stadig indgår. Her blandes gamle og yngre årgange løbende i et klassisk solera- og criadera-system. De ældste fade ligger nederst, og når der tappes vin herfra, fyldes der op med vin fra den næste række – og så videre. Resultatet er en multi-vintage dessertvin med en unik balance mellem friskhed, dybde og kompleksitet.
Servér den som en dessert i sig selv eller til chokolade, frugttærter, is og blåskimmeloste. For at få den fulde smagsoplevelse anbefaler Alvears kældermestre dig at nyde vinen ved moderat afkølede 10-12°C.
Hvordan smager Bodegas Alvear PX Dulce Viejo 1920?
Bodegas Alvear PX Dulce Viejo 1920 præsenterer sig fedmefuld og meget mørk mahognifarvet i glasset… Næsen byder på enorm aromatisk power og kompleksitet med nuancer af ristet cedertræ, kokos, vanilje og søde kager, der blander sig med svesker, tørrede dadler, valnødder, mokka, rosiner, røg og karamel… I munden fed og tykflydende med overdådig rigdom og sødme, der balanceres med en fint vibrerende tråd af urtekrydret citrus. Lang og superkoncentreret finish, der efterlader en lækker, fløjlsblød coating i mundhulen. Drik nu, eller gem i generationer!
Smagenoter
Figner
Nødder
Rosiner
Røg
Svesker
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Bodegas Alvear PX Dulce Viejo 1920 passer godt til...
Hvordan er Bodegas Alvear PX Dulce Viejo 1920 fremstillet?
Bodegas Alvear PX Dulce Viejo 1920 er skabt på 100 % Pedro Ximénez-druer, der høstes fra kalkstensmarker i Montilla-Moriles. Efterfølgende lægges druerne ud på måtter til soltørring i det andalusiske landskab nær Córdoba, hvor de opnår en episk koncentration. I kælderen standser gæringen ved 15 % alkohol, hvorved vinen bevarer flere hundrede gram restsukker pr. liter. Vinen lagres i Alvears historiske “Solera 1920”, hvor vin fra 1920 stadig indgår. Her blandes gamle og yngre årgange løbende i et klassisk solera- og criadera-system. De ældste fade ligger nederst, og når der tappes vin herfra, fyldes der op med vin fra den næste række – og så videre. Resultatet er en multi-vintage dessertvin med en unik balance mellem friskhed, dybde og kompleksitet.
Druer
Pedro Ximénez (PX)Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry er en af tidens hotteste vintrends og derfor vil vi gerne tilbyde dig det bedste som den sydspanske vinregion har at byde på. Bodegas Alvear er det absolutte fyrtårn sigter efter, når det kommer til produktionen af Sherry. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for en sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er samtidig Spaniens næstældste vinproducent med en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der udvikler sig en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Flor’en er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Du finder disse aromaer i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1830, 1910 og 1927. Førstnævnte har scoret perfekte 100 points hos Guía Peñin og de øvrige høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang.
Bodegas Alvear har altid lagt stor vægt på at bevare familiens identitet og i dag er huset ejet af 8. generation med hele 50 familiemedlemmer. Forståeligt nok bliver størstedelen af produktionen drukket af Spanierne selv, mens den resterende del eksporteres til mere end 25 forskellige lande.
Til trods for, at Bodegas Alvear producerer noget af verdens bedste Pedro Ximénez – både i søde og tørre udgaver – er priserne forblevet relativt lave. Dette skyldes ikke mindst, at vinene ikke kan markedsføres som ”Sherry”, hvilket giver et kæmpe hug i priserne. Det gør kun glæden endnu større at skulle føre Bodegas Alvear-vinene hos Supervin!
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener



















