



Xavier SM
"50% Syrah fra Côtes Rôtie og 50% Grenache fra Châteuneuf du Pape - det svarer lidt til at have Messi og Ronaldo på samme hold".
En ulovlig kombination, men Xavier laver vinen alligevel. Måske er det derfor, Xavier kalder den for "SM"... Det er sådan lidt "tys tys".
Verdens nok mest erfarne Côtes du Rhône-anmeldere. Og alligevel er vinen "forbudt".
Xavier er Rhonedalens ubestridte Stjerneønolog. Han rådgiver ikke bare en stribe topproducenter, han er også en fantastisk produkt udvikler, der opfinder nye vine i kvalitetens hellige navn. Men med første version af SM kom han dog forfærdeligt galt afsted.
Den første version af SM kaldte Xavier "Sacrilége" hvilket betyder Helligbrøde !!!! Vinen var et blend af 2 fade Cote Rotie (100 % syrah) fra Nord Rhône og 3 fade Xaviers Chateauneuf du Pape Cuvée anonyme fra Syd Rhône. smagte den og sendte anmeldelsen ud. Herfra gik der 5 minuter, inden Xavier blev ringet op af de franske myndigheder, at vinen var ulovlig og ikke måtte sælges. Man må nemlig ikke blande de to områder og fortælle, at det er Cote Rotie og Chateauneuf. Ja, man må godt lave vinen, man må bare ikke skrive, at det er Cote Rotie og Chateauneuf, den må kun hedde Cotes du Rhône.
SM er altså bare en Cotes du Rhône - forstået ! Det ændrer imidlertid ikke ved det faktum, at den kombinerer det bedste fra Nord Rhône og Syd Rhône. 50% topkvalitet Syrah, lavet på 60 år gamle stokke fra hundedyre Cote Rotie i nord. 50 % Granache på 80 år gamle stokke fra Chateauneuf de Pape i syd kombineret i et aldeles vidunderlig blend. En slagkraftig vinderkombination tra Rhônes 2 hotteste områder.
Fra 13 udvalgte parceller i Syd og 12 udvalgte paraceller i nord. Alle udvalgt af Xavier selv efter "the outstanding concentration they offer". At det er flere årgange, øger ifølge Xavier vinens kompleksitet. Vinen er lavet efter alle kunstens regler - håndhøstet og sorteret. Meget begrænset udbytte pr. hektar og minimal påvirkning af druerne under produktionen. Granache er lagret i cement tank, Syrah er lagret på fade i 14 måneder. Kvaliteten er i top og Xavier har intet overladt til tilfældighederne.
Kuløren er mørkerød på kanten af sort. Fuldfed bouquet af mørk frugt, blommer og stanglækker lakrids. Smagen er intens og fuld af komplekse lag på lag. Dominerende mørke krisebær og fuldmodne blommer indhyldet i krydderi, lakrids og fad noter. Uhyre velafbalanceret, et kraftværk af en vin der samtidig er så elegant, at englene har fundet trækbasunerne frem.
Du kommer til at lede til dommedag for at finde en Rhône, der kan matche denne vin og det bliver ikke til en pris i nærheden af vores. Vores første vurdering i blindtest var at en udsalgspris under 200 kr. var tyveri ved højlys dag.
Xavier SM passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener