
Xavier Rasteau 2019
Forrygende Rasteau fra et absolut topår og en af Parkers erklærede favoritter i Châteauneuf-du-Pape!
Xaviers Rasteau er et ikke kun et kærkomment alternativ til de dyrere Châteauneuf-vine. Faktisk er rødvinen en af meget få, som 100-point-stjernen Xavier lader forkæle på 25% helt nye barriquefade.
Et ret genialt træk – da frugten netop i topåret 2019 byder på så generøs en mørkfrugtet power, at fadet på ingen måde får lov at dominere. Jo, det smager dyrt og mega luksuriøst... men kun på den gode måde!
Siden Rasteau i 2010 opnåede velfortjent Cru-status, er kvaliteten i stadig flere tilfælde kommet på niveau med Sydrhônes dyreste vine fra Châteauneuf, Gigondas og Vacqueyras. Rasteau er dog stadig et ukendt navn på manges læber, så her er det stadig muligt at opsnuse gode Rhônekøb… Anbefalet!
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildtkød, andebryst, julemad, barbeque, charcuteri og meditation. Servér ved 15-17°C.
Hvordan smager Xavier Rasteau 2019?
Ved ophældningen fed og fortryllende farvemættet… Næsen byder på stor frugt og spændende kompleksitet med intens duft af tørret viol, saftige sorte kirsebær, brombær og solbærmarmelade, som følges elegant på vej af sydfranske garrique-urter, peberkrydderier, lakrids, chokolade, ristede kaffebønner og vanilje…. I munden smooth og lækker med den store 2015-årgans opulente, kødfulde frugt for fuld udblæsning. Eksotisk sweet spice samt fine mineralske anstrøg af rust og grafit afslutter en flot og nuanceret Rhône-oplevelse, der giver mangen en Chateauneuf-du-Pape kamp til stregen! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Xavier Rasteau 2019 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener