
Xavier Lirac Rouge 2019
Lirac er "genbo" til berømte Châteauneuf-du-Pape på den anden side af Rhônefloden.
Rødvinene fra de to distrikter har masser af fællestræk - og med Xavier Lirac 2019 i glasset har selv Parker svært ved at smage forskel på kvaliteten og kompleksiteten. Og så gør det jo ikke så meget, at prisen for dette Best Buy er under den halve…
Topproducenten Xaviers mørke og intense Lirac nærmest TIGGER om at blive nydt til saftige bøffer, and eller lammekød. Fremragende Sydrhône!
Nyd den til lam, saftigt oksekød, vildt, andebryst, pebersauce og barbeque. Servér ved 15-17°C.
Hvordan smager Xavier Lirac Rouge 2019?
Nyskænket i glasset præsenterer Lirac 2019 sig mørk kirsebærrød med violette nuancer... Allerede næsen er skamløst flirtende med intense dufte af viol, knust peber, vilde hindbær og brombær, der gemmer på spændende noter af lakrids, laurbærblade, mørk mineralitet, sorte oliven, læder og Provence-garrigue.... I munden lækker frugtfyldig med masser af Rhône-karakter - og en intensitet som matcher seriøs Châteaneuf-du-Pape! Lang finish med perfekt balancepunkt mellem den kølige friske mineralitet, den solmodne powerfrugt og de slikefine tanniner. Ja tak, for en fejende flot Lirac! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Xavier Lirac Rouge 2019 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.