
Xavier Cotes du Rhone Villages Bio 2019
Økologisk ”mini-Côte Rôtie” fra kanonåret 2019! Blåstemplet og topanmeldt af selveste Robert Parker.
Det er årevis siden, vi har kunnet få fingrene i denne vin fra 100 points-vinmageren Xavier Vignon. Nu er den her endelig tilbage i storform i en af Rhônedalen virkelig store årgange, hvor kvaliteten i dén grad kan smages.
Vinen her er primært skabt på Syrah, der tilføres en guddommelig parfume-duft fra hvidvinsdruerne Rousanne og Viognier. Mouvèdre og Grenache afrunder det fortrinlige blend, der kommer fra mere end 60 år gamle vinstokke.
Stor power-Rhône med lag på lag af fløjlsblød bærfrugt, 15 % alkohol og pikant spicyness.
Vinen anbefales til saftige steak, lam, BBQ, spareribs, kalvekød samt modne oste. Servér ved 14-16°C.
Hvordan smager Xavier Cotes du Rhone Villages Bio 2019?
Vinen præsenterer sig med en tæt kirsebærrød farve og violette strejf i kanten af glasset. Koncentreret og kompleks næse med et væld af spændende aromaer… En sommerfrisk rødgrød bestående af solbær, brombær, hindbær, og jordbær tryllebinder næsen sammen med florale noter af hvide blomster. Friskkværnet peber, anis og lidt brændt karamel binder flot sløjfen på en imponerende bouquet. Vinen lander rig og fyldig på tungen med en jordbærsaftig og peberkrydret bærfrugt. Tanninerne smelter i munden i løbet af den lange finish, der klinger flot af med engelsk lakrids. Stor vin med 15 % alkohol, der bokser i samme vægtklasse som Côte Rôtie! Drik nu, eller gem 5-8 år fra høståret.
Xavier Cotes du Rhone Villages Bio 2019 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener