





Xavier Châteauneuf du Pape Ange 2001 i trækasse
Unik, drikkemoden Chàteauneuf du Pape... Smag mesteren Xaviers drømmeagtige hyldest til sin søn, Ange.
I perioden 2001 til 2010 opsnuser Xavier nogle særligt lovende fade med Châteauneuf fra sin søns fødeår 2001.
For at beskytte frugten mod oxidering lader Xavier de små fade sænke ned i større fade, der efterfølgende fyldes med vin. I 2019 skaber Xavier sit endelige blend – som frigives på Anges 18 års fødselsdag.
Timingen sidder lige i skabet...her venter en sublim, velmodnet Chateauneuf fra en magisk årgang og en fuldstændig mageløs vinmager.
Nyd den modne rødvin til vildt, svampe, lam, tørmodnet oksekød og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Den ønologiske konsulent Xavier Vignon er berømt i Chateauneuf du Pape, hvor han hjælper mere end hver anden vinproducent med winemaking, blending og sit gudsbenåede touch af "je ne sais quoi".
Ekspertisen er til at tage at føle på, for Xavier er manden bag flere 98-100 point vine fra højt profilerede producenter som Marcoux, Raymond Usseglio og Grand Veneur.
For sin højt skattede indsats Xavier lader sig gerne aflønne med partier og fade af særlig udsøgt vin. Disse vine modner, blender og aftapper han sidenhen i eget navn – og lancerer dem til priser langt under det normale, når man tager vinkvaliteten og anmeldelserne i betragtning.
Blandt Xaviers unikke kvalitetskriterier kan nævnes selektion af druer og vin efter højst mulig koncentration af mineralske salte.
Hvordan smager Xavier Châteauneuf du Pape Ange 2001 i trækasse?
Smuk kirsebærrød farve med herlig moden Rhône-duft af sorte kirsebær, jordbær, lakrids, tørret kød, friskkværnet sort peber, hvid trøffel og eksotiske krydderier. I munden rig og fyldig med silkeblød, svævende elegant tekstur. Eftersmagen imponerer både ved frugtkoncentrationen, de afstemte tanniner og en nærmest euforiserende, moden kompleksitet. Ange længe leve! Drik nu, eller gem 20-25 år fra høståret.
Xavier Châteauneuf du Pape Ange 2001 i trækasse passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener