
Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Bio 2019
Hvad er endnu bedre end en vellavet Chateauneuf-du-Pape Blanc? – En fantastisk vellavet ØKOLOGISK Chateauneuf-du-Pape Blanc fra Xavier, selvfølgelig!
Den velrenommerede Xavier giver hans bud på en lækker Sydrhône hvidvin, som uden tvivl kan måles med de hvide fra Bourgogne, med dette nye skud på stammen. Vinen bliver dyrket økologisk, hvor der bliver taget højde for både natur og mikroklimaer i de mange parceller som bliver brugt til at fremelske denne labre hvidvin.
Anbefales til stegte fisk og skaldyr, fjerkræ, lyst kød, smør- og flødesaucer, svampe samt gedeost. Vinen går exceptionelt godt til grillet soyamarineret kylling med rosévinssovs eller en smørstegt rejetoast serveret med dild og citron.
Druerne til den nu økologiske udgave af Xaviers Chateauneuf-du-Pape Blanc er hentet fra mere end 40 af de køligste terroirer som findes i AOCen Chateauneuf-du-Pape. Roussanne bliver høstet og dernæst fermenteret i egetræsfade med bærmeomrøring i hele 6 måneder. Clairette og Grenache blanc er fermenteret ved lave temperaturer for at bibeholde deres friskhed og mineralske udtryk. De bliver efterfølgende lagret i en blanding af beton- og ståltanke hvor de bliver stukket sammen til denne vidunderlige vin.
Den ønologiske konsulent Xavier Vignon er berømt i Chateauneuf du Pape, hvor han hjælper mere end hver anden vinproducent med winemaking, blending og sit gudsbenåede touch af "je ne sais quoi".
Ekspertisen er til at tage at føle på, for Xavier er manden bag flere 98-100 point vine fra højt profilerede producenter som Marcoux, Raymond Usseglio og Grand Veneur.
For sin højt skattede indsats Xavier lader sig gerne aflønne med partier og fade af særlig udsøgt vin. Disse vine modner, blender og aftapper han sidenhen i eget navn – og lancerer dem til priser langt under det normale, når man tager vinkvaliteten og anmeldelserne i betragtning.
Blandt Xaviers unikke kvalitetskriterier kan nævnes selektion af druer og vin efter højst mulig koncentration af mineralske salte.
Hvordan smager Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Bio 2019?
I glasset fremstår vinen lys og med et rent gulligt skær med gyldne refleksioner. På næsen bemærker man hvide blomster, fersken, abrikos og honning. 6 måneder på nye egetræsfade lader et venligt fadpræg snige sig ud af glasset i form af indbydende smørnoter og let vanilje. Den lander på tungen brat og breder sig fyldigt i hele ganen. Den cremede krop og det saltede mineralske udtryk leverer balance til den sprøde, tørre afslutning. Masser af kompleksitet i den nye økologiske kreation fra Xavier. Kan drikkes nu eller gemmes over de næste 3-5 år.
Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Bio 2019 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage