





Weingut Ziereisen TAL (Talrain) Spätburgunder 2022
“I remain prepared to one day name Ziereisen's Talrain among the greatest Pinot Noirs from outside Burgundy.” – Robert Parker
Spätburgunder af navn. Men fransk langt ind i sjælen... Bourgognefan, snyd dig ikke for denne vin!
Hanspeter Ziereisen er manden bag den sensationelle Spätburgunder Talrain. der er en af Tysklands mest unikke og sjældne terroirvine fra et isoleret liggende, amfiteater-formet frimærke på 1,5 hektar.
Vi er 500 meter oppe i Schwarzwald og over 30 kilometer fra resten af Ziereisens marker! Men denne mikromark måtte han bare eje - efter at have analyseret jordbunden og fundet den ene parallel efter den anden med klodens mest berømte terroir:
"En jordbund som Romaneé-Conti, intet andet end jern, kalk og ler" - Hanspeter Ziereisen
“The French swear by their terroir – in this respect I am a Frenchman.” - Hanspeter Ziereisen
Det højtliggende terroir med jernholdig kalksten giver Talrain en silkeagtig elegance, der i hænderne på Tysklands fineste rødvinsmager forvandles til så silkefin, køligt peberkrydret og mineralsk en Pinot Noir, at sammenligninger med Vosne-Romanée og Volnay ligger lige for…
Der bliver kæmpe rift om vores desværre alt for få flasker... Som en begejstret Jancis Robinson herunder konstaterer, er 2022 nemlig en helt fantastisk årgang for netop Spätburgunder:
"... a fantastic vintage to get beyond Riesling. Pinots, in shades of white, grey and especially red, show excellent must weights and volume. Well timed, as recent attention and stunning examples suggest that Spätburgunder is the next chapter in German wine."
Nyd den som meditationsvin eller til saftige steaks, grillet tun og laks, fuglevildt, andebryst, tapas, stegte svampe og modne oste. Server ved 14-17°C
Hvordan smager Weingut Ziereisen TAL (Talrain) Spätburgunder 2022?
Talrain 2022 præsenterer sig elegant bourgognerød... Næsen er udpræget mineralsk med magnetisk duft af knuste kalksten, rustent jern og alt godt fra den fugtige skovbund. Her er også fine aromaer af roser, røget kød, peber, jordbær, kirsebær, brombær samt lidt ristede kaffebønner og bitterchokolade fra den lange fadlagring... Spätburgunderen er silkefin i teksturen og nærmest svævende på tungen, mens enkeltmarken i 2.000 fods højde forkæler frugten med en peberkrydret, urteagtig kølighed og sirlig elegance, der bringer mindelser om rød bourgogne.... Det her er Pinot Noir med sublim saftighed og intenst sitrende mineralitet. Vægtløs elegant og fokuseret mineralsk à la Vosne-Romanée... Som Robert Parker siger: ”It would be a sin not to buy it”. Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Smagenoter
Jordbær
Kaffe
Røde kirsebær
Sort peber
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Weingut Ziereisen TAL (Talrain) Spätburgunder 2022 passer godt til...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener