Weingut Ziereisen Schulen Blauer Spätburgunder 2020
Weingut Ziereisen Schulen Blauer Spätburgunder 2020
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"93 points. This is the most impressive Schulen I have had from this domaine, and I have missed only a very few vintages since the start in the 1990s.” – Robert Parker
Bedste Schulen nogensinde… Selvom Robert Parker i årtier har været fan af Hanspeter Ziereisens Pinot Noir, så har han aldrig smagt enkeltmarksvinen Schulen på så svimlende højt et niveau som i den nye årgang 2020.
Schulen er opkaldt en unik parcel med ren jurakalk midt på den op til 50% stejle Efringer Oelberg i det sydlige Baden... Og sikke en silkeblød finesse og parfume i vinen.
Gennembruddet kom i en stort anlangt blindsmagning af 400 tyske Spätburgundere i London med vinguruen Tim Atkins som vært…
De 20 bedste tyske vine blev håndplukket til en endnu strengere dyst mod top-bourgogner som Dujac Morey St Denis 1er Cru og Hudelot-Noëllat Chambolle-Musigny 1er Cru Charmes! Ziereisens Schulen overhalede begge og indtog en imponerende 7.plads i smagningen. Tag lige den, Bourgogne!
OBS – vi er tildelt sølle 5 kasser af den nye årgang…
Smagenote
Schulen 2020 præsenterer sig indsmigrende bourgognerød i glasset…. Tranebær, vilde kirsebær, roser og skovjordbær vælter op fra glasset, mens indslag af peber, mineralsk rust, vanilje og ristede kaffebønner føjer spændende kompleksitet til duften…. På tungen løftes niveauet yderligere med forrygende ren, mineralsk kalket og perfekt rødfrugtet Pinot Noir. Fuld af delikat blomstercharme og samtidig med sitrende en rank, kølig struktur. Eftersmagen stager stikket hjem med imponerende længde og fløjlsfine tanniner… Definitionen på rendyrket Pinot Noir-lykke med tysk fortegn. Drik nu eller gem +15 år fra høståret.
Anmeldelser af Weingut Ziereisen Blauer Spätburgunder 2020
93/100 Robert Parker
”Ziereisen's 2020 (Pinot Noir) Schulen exhibits an intense but lively dark ruby color that speaks to the unfiltered bottling of the wine that was aged in small oak barrels for a bit more than 1.5 years. The wine shows a noble, deep, pure and refreshing bouquet of dark, ripe and intensely flavored fruit (dark cherries, Schwarzwälder Kirsch) intermingled with spicy-peppery as well as chalky notes (Jurassic limestone). On the palate, this is a silky, intense and balanced, full-bodied and juicy red with remarkably fine tannins, stunning mineral and energetic vibrancy and fine salinity on the long and intense finish that represents the warmth and generosity of the vintage. This is the most impressive Schulen I have had from this domaine, and I have missed only a very few vintages since the start in the 1990s. 13% stated alcohol. Natural cork stopper (Amorim). Tasted in November 2022.”
…….
Tidligere årgange:
96/100 James Halliday (årg. 2013)
“The perfume is almost overpowering, matching the intricate mouthfeel that has the finest filigree of flavour and power. On a par with Burgundy Premier Cru”
95/100 Wine Enthusiast (årg. 2010)
”Another stand out among a lineup of stunning German Pinot Noir, this sultry, sexy wine balances ripe, ruddy black cherry and berry flavors with a vivacious acidic edge. It's bristling and bright, finishing on a deep, mineral tone.”
94/100 The Wine Front (årg. 2013)
94/100 Mad & Monopolet (årg. 2019)
"Ziereisen er på rekordtid blevet en af mine store favoritter. Det er god vin, høj kvalitet og kæmpe value for money. Hvis du er til Pinot Noir/ Spätburgunder, så kunne denne vin være lige noget for dig. Duft af jordbær, tomatstilke, ”tomat på dåse” – (jo den er god nok), røget flæsk, peber, vanilje og eg. I munden har den en god syre, en let fedme, masser af frugt og blide tanniner. Det er vin fra øverste hylde, og som er utrolig lækker." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 329,95)
94/100 WineWherever, Rasmus Christensen (årg. 2019)
"Jeg er tosset med de kølige og spændstige Pinot Noir-vine fra Ziereisen. Her fra stejle kalkholdige marker. Spontangær, 20 måneder på hovedsageligt gamle fade. Slank og rank vin med en meget livlig syre og med en overflod af skovens vilde bær, lidt friske svampe, nogle danske urter og et skvæt bitter Earl Grey-the. Smagskompleksisiteten og energien i denne vin, gør den særdeles opløftende og indbydende. Elegant Pinot Noir der er let på tå." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 329,95)
93-94/100 – Houlberg (årg. 2019)
"Med Schulen løftet aromaerne - på en eller anden måde - bare længere op med en afrundet, blød og sart facon, hvor både fadnoter samt den friske frugt spiller vildt godt sammen. Igen kommer denne mørke og tætte frugt, hvor der måske ikke er så megen fad, men til gengæld en dyb landlig og animalsk, nærmest pelsforet duft, som jo har nogle beaujolaisagtige karaktertræk, men er mere ren, mere kalket og mineralsk ... også slankere. Frugtmæssigt er der fortsat godt med lys frugt, både røde kirsebær, ribs samt hindbær suppleret med mentol, dyb engelsk lakrids, våde fade, teaktræ, cedertræ, let marmeladesødme, chokolade og dufter egentlig bare skidegodt. Smagen minder en del om Talrain med samme syrlig, frisk frugt, som domineres af grønne elementer samt en frisk, let og ret pågående lys frugt med sure kirsebær, ribs, hindbær samt tranebær, masser af de knastørre tanniner, masser af rustik og skarp syre, kirsebær, ribs og hindbær, jern, kalk, mineraler, rosenblade samt grønne elementer. Dermed 5,5 houlbergske tomler med pil op ... men vent nogle år, hvorved vinen virkelig kan folde sig ud." (vurderet ved en tilbudspris på kr. 329,95)
93/100 Falstaff (årg. 2019)
"Burgundian on the nose with noble wood, some dark berries and plums. The palate exudes great grip, the ripe tannins cling to the palate, juiciness and acidity carry the wine into a long finish that is increasingly characterized by tactile minerals as the palate progresses."
Nyd den til steaks, andebryst, fuglevildt, fjerkræ, svamperetter, lette asiatiske serveringer, tapas samt modne oste. Servér ved 14-17°C.
Vinen er fremstillet på 100% Pinot Noir (Spätburgunder) fra den stenede og kalkholdige parcel Schulen, som vi finder midt på den stejlt sydvendte topmark Efringer Oelberg i det sydligste Baden. Vinen spontangærer med terroirets og vinkælderens egen gær, mens 4 ugers macerationstid trækker farve, smag og rankhed fra drueskindet. Vinen fuldendes med 22 måneders modning i kontakt med de fine gærrester på 225 liter tyske barriquefade fra Assmann, heraf 10% helt nye.
Om Weingut Ziereisen
"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault MillauA
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!